5.2.15

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως LEGNO E EDILIZIA (19-22.02.2015, www.legnoeedilizia.com), θα πραγματοποιήσει στην Βερόνα (Ιταλία), μια επιχειρηματική αποστολή. Η αναχώρηση από την...
Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου από το αεροδρόμιο της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) με την αεροπορική εταιρία RYANAIR και επιστροφή τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015. Η εν λόγω Έκθεση περιλαμβάνει τους εξής τομείς: (α) Wood: Export and distribution, (β) Wooden frameworks and coverings, (γ)  Structural woodworks: trusses, glue laminated wood, boards and panels, (δ) Woodworking machinery and tools, (ε) Wood forms, frames and timbering for building industry, (δ) Prefabricated wood houses and covering systems, (ε) Special wood furnishing: floorings, ceilings, panelling, internal staircases, doors and windows, (στ) Glues and adhesives, paints and mordants, (ζ) Safety equipments, (η) Coverings and roofings: insulating materials and accessories, (θ) Consulting and planning companies, (ι) Fastening Tools, (κ) Magazines and technical press, (λ) Institutions et Associations. Όσα από τα μέλη του Επιμελητήριου Χαλκιδικής ασχολούνται  με την εισαγωγή & επεξεργασία του ξύλου, ή είναι κατασκευαστική εταιρία που της ενδιαφέρει το ξύλο στις δομικές κατασκευές ή αν ενδιαφέρετε να έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις των προαναφερόμενων τομέων, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο, την κα Μπέττυ Μακρή (τηλ:2310.947744, 947844, 951272, e-mailbetty@italchamber.gr ) για να δηλώσετε συμμετοχή και για οποιαδήποτε πληροφορία.

·       ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 24η DETROP

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής συμμετέχει και φέτος στην 24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων Ποτών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού DETROP 2015, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 26 Φεβρουαρίου μέχρι 1 Μαρτίου  στη Θεσσαλονίκη. Στο Εκθεσιακό Κέντρο της ΗELEXPO, περίπτερο δεκατρία (13) και στα stand 9 έως 15, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε ένα χώρο 155 τ.μ., θα συμμετέχει με 7 επιχειρήσεις του Νομού, οι οποίες θα εκθέτουν τα προϊόντα τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο stand 10α, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, συνέντευξη τύπου και εκδήλωση για τη βράβευση των επιχειρήσεων οι οποίες θα συμμετέχουν μαζί με το Επιμελητήριο στην DETROP 2015. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση γευσιγνωσίας με εδέσματα από τα προϊόντα των επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου που συμμετέχουν στη DETROP.Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε το stand του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και των επιχειρήσεων που συμμετέχουν μαζί μας, να γευτείτε τα τοπικά μας προϊόντα, να στηρίξετε την προσπάθεια του Επιμελητηρίου και να επιβραβεύσετε τη συμμετοχή των επιχειρήσεων για την προβολή και την προώθηση των Χαλκιδικιώτικων προϊόντων.

  • ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN τη Κυριακή και αναφερόμενος στην ελληνική διαπραγμάτευση δήλωσε ότι «δεν μπορείς να συνεχίσεις να στύβεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση», στέλνωντας με αυτό τον τρόπο ένα ισχυρό μήνυμα προς το Βερολίνο και την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχήθηκε μάλιστα να μείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης τονίζοντας ότι αυτό απαιτεί συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές.

  • Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ
Νέο νόμο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, καθώς και βελτιώσεις στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρηματικών δανείων προανήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο της τελετής παραλαβής παράδοσης του υπουργείου. Ακόμη, αναφέρθηκε στους τομείς που θα υπάρξει συνέχεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και συγκεκριμένα στη θέσπιση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, σε βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σε συνέχιση της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στην καθιέρωση ενός νέου θεσμού για τις επαφές των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση μέσω των ΚΕΠ επιχειρήσεων, στην ενίσχυση όλων των διαδικασιών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και στην ενίσχυση των εξαγωγών.

·       ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΞΙΑΣ

Νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θα κάνει η κυβέρνηση, μόλις ανοίξει η Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας προτίθεται όταν αρχίσουν οι εργασίες του ελληνικού κοινοβουλίου να καταθέσει ρύθμιση με την οποία θα “απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως του ύψους της αξίας της”. Αυτή η διάταξη, λένε οι ίδιες πηγές, θα ισχύσει για τρεις μήνες, οπότε και η κυβέρνηση θα έχει ετοιμάσει το νέο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Αυτό το νομοσχέδιο θα προβλέπει συνολικά τη διαχείριση των “κόκκινων” στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και θα προβλέπει και την απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ.
  • Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Tη διακοπή των διαδικασιών αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, καθώς και την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο του πακέτου των μετοχών των ΕΛΠΕ που είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου.


  • ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα Financial Times.  Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, με τον τρόπο αυτό γίνεται μία “έξυπνη” διαχείριση του χρέους, χωρίς να χρησιμοποιείται ο όρος “κούρεμα”, που για τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες αποτελεί “κόκκινο πανί”.

  • ΤτΕ: ΣΤΑ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΚΡΟΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
Στα 160,29 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα τέλη Δεκεμβρίου 2014, έναντι 164,3 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τον ίδιο μήνα παρατηρήθηκε και νέα μείωση των δανείων κατά περίπου 3,1%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εκροή των καταθέσεων συνεχίστηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό και τον Ιανουάριο.

  • ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
«Κόκκινος συναγερμός» για την πορεία των φορολογικών εσόδων έχει σημάνει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και προωθεί άμεσα ειδικό σχέδιο ανάταξης των δημόσιων εσόδων, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων, τη μετατροπή των πληροφοριακών δελτίων σε εκθέσεις ελέγχου, σαρωτικούς ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση, αλλά και «ξεσκόνισμα» όλων των λιστών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, τα έσοδα βρίσκονται και τον Ιανουάριο πολύ κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού, λόγω του κλίματος χαλάρωσης που προκάλεσε η προεκλογική περίοδος και της άτυπης στάσης πληρωμών των φορολογούμενων.

·       ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ Ο.Α.Ε.Ε.

Αυτοαπασχολούμενες γυναίκες − άμεσα ασφαλισμένες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών. Αυτό προβλέπεται σύμφωνα με την απόφαση Φ.40035/41931/1653/20.1.2015. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού, καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό. Για τη χορήγηση απαιτείται η υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών: α) Αίτηση της ασφαλισμένης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση του Ο.Α.Ε.Ε., β) ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού, γ) υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986, ότι δεν δικαιούται  από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.

·       ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ 3.600 ΑΝΕΡΓΟΥΣ – ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΦΟΡΑ

Ένα νέο πρόγραμμα που απευθύνεται σε 3.600 ανέργους νέους προωθεί το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα και με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που υπογράφτηκαν. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία των NEETS (εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης) και αφορά πιστοποίηση δεξιοτήτων σε ειδικότητες του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Μέσω του προγράμματος αυτού θα παρασχεθούν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και κατάρτιση και πιστοποίηση στους νέους ανέργους, με στόχο την ενίσχυση των προσόντων τους, ώστε να αποτελέσουν σημαντικό απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού με ειδικές γνώσεις και τεχνικές σε θέματα εξαγωγών προς όφελος των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτόν, δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα στους νέους αυτούς να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Στο περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνεται θεωρητική κατάρτιση 150 ωρών (το εκπαιδευτικό επίδομα ανά ωφελούμενο ανά ώρα υπολογίζεται στα 5 ευρώ συν 6,45% εργοδοτικές εισφορές για την ασφαλιστική κάλυψη του ανέργου κατά τη διάρκεια της κατάρτισης). Παράλληλα, προβλέπεται πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των ωφελουμένων τα οποία θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος (έως 150 ευρώ ανά ωφελούμενο).

·       ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ


Με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου δίνεται παράταση στην υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ όλων των υποκειμένων στο φόρο μέχρι την 27 Φεβρουαρίου 2015. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η συνολική καταβολή του οφειλόμενου φόρου. Η παράταση των δηλώσεων ΦΠΑ υπαγορεύτηκε τόσο από τις καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων λόγω των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 όσο και από τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν κατά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: