11.12.14

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

  • ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ» ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ

  • Το «Ελληνικό Σήμα» γίνεται πραγματικότητα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος και πλέον τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν αναγνωρίσιμη εθνική σφραγίδα ποιότητας για τις διεθνείς αλλά και την εγχώρια αγορά.....
 

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ LEGNO E EDILIZIA ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως LEGNO E EDILIZIA(19-22.02.2015, www.legnoeedilizia.com), θα πραγματοποιήσει στην Βερόνα (Ιταλία), μια επιχειρηματική αποστολή. Η αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου από το αεροδρόμιο της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) με την αεροπορική εταιρία LUFTHANSA μέσω Μονάχου και επιστροφή την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015. Η εν λόγω Έκθεση περιλαμβάνει τους εξής τομείς: (α) Wood: Export and distribution, (β) Wooden frameworks and coverings, (γ) Structural woodworks: trusses, glue laminated wood, boards and panels, (δ) Woodworking machinery and tools, (ε) Wood forms, frames and timbering for building industry, (δ) Prefabricated wood houses and covering systems, (ε) Special wood furnishing: floorings, ceilings, panelling, internal staircases, doors and windows, (στ) Glues and adhesives, paints and mordants, (ζ) Safety equipments, (η) Coverings and roofings: insulating materials and accessories, (θ) Consulting and planning companies, (ι) Fastening Tools, (κ) Magazines and technical press, (λ) Institutions et Associations. Όσα από τα μέλη του Επιμελητήριου Χαλκιδικής ασχολούνται με την εισαγωγή & επεξεργασία του ξύλου, ή είναι κατασκευαστική εταιρία που της ενδιαφέρει το ξύλο στις δομικές κατασκευές ή αν ενδιαφέρετε να έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις των προαναφερόμενων τομέων, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο, την κα Μπέττυ Μακρή (τηλ:2310.947744, 947844, 951272, e-mailbetty@italchamber.gr ) για να δηλώσετε συμμετοχή και για οποιαδήποτε πληροφορία .

  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ : ΣΤΑ ΥΨΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, βρίσκεται η Ελλάδα στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, παρότι έχει βελτιώσει την κατάταξή της την τελευταία διετία. Βάσει της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014 που αφορά την αξιολόγηση 175 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 69η θέση και βαθμολογείται με 43 στα 100 όσον αφορά τον δείκτη διαφθοράς. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι το Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία, ενώ οι πιο αδιάφθορες η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία. 

  • ΣΤΑ 4,22 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
Στα 4,222 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έναντι 4,068 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων παρέμειναν σταθερές στα 718 εκατ. ευρώ έναντι 713 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αυτά προκύπτουν από τα μηνιαία στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  • ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ 155 «ΝΑΙ»
Με μια ψήφο περισσότερη από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εγκρίθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2015, αργά το βράδυ της Κυριακής. Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 290 βουλευτές. Τα αποτελέσματα ήταν 155 «ναι», 134 «όχι» και ένα «παρών». «Ύστερα από πολλές δεκαετίες, η χώρα απέκτησε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι μια ιστορική στιγμή. Οι παλαιότεροι θα ξαφνιαστούν και οι νεότεροι εύχομαι να συνεχίσουν. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
  • Eurogroup: ΔΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Δεκτό έγινε από το Eurogroup το αίτημα της Ελλάδας για δίμηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε, τα μέλη του Eurogroup προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας, με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της χώρας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί. Το αίτημα για τη δίμηνη παράσταση υπόκειται στην έγκριση κοινοβουλίων, χωρών της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να εγκριθεί και τυπικά.

  • ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Καταργείται η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας για 454 κατηγορίες οικονομικών τομέων και συνολικά 1.039 δραστηριότητες/επαγγέλματα. Υπογραμμίζεται ότι ο επαγγελματίας ή ο επιχειρηματίας, ανάλογα με την κατηγορία της δραστηριότητας, συνεχίζει να έχει την υποχρέωση της εγκατάστασης μόνιμων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας. Επίσης, παραμένει η υποχρέωση για σύνταξη μελέτης (ενεργητικής) πυροπροστασίας - τεχνικής περιγραφής από αρμόδιο κατά νόμο τεχνικό επιστήμονα που θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα μέσα πυρόσβεσης, καθώς και τη χρήση εναλλακτικής (αντί νερού) μεθόδου πυροπροστασίας. Αυτό που καταργείται είναι το πιστοποιητικό το οποίο εξέδιδε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 7% ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Aύξηση και μάλιστα σημαντική σημειώθηκε τον Oκτώβριο του 2014 στις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων μετά από ένα δίμηνο έντονης πτωτικής πορείας. Συγκεκριμένα, η αύξηση έφθασε το 7% (2,5 δισ. ευρώ) έναντι μείωσης κατά 8% τον Σεπτέμβριο και 5,1% τον Aύγουστο. Στο δωδεκάμηνο Nοεμβρίου 2013 - Oκτωβρίου 2014 οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της EΛΣTAT για τις εμπορευματικές συναλλαγές, παρουσιάζουν μείωση 5,9%. H συνολική αξία των εισαγωγών τον Oκτώβριο ανήλθε σε 4, 27 δισ. ευρώ έναντι 4.191,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 1,9%. Aντίστοιχα η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση 3,1%. H συνολική αξία των εισαγωγών στο δωδεκάμηνο Nοεμβρίου 2013 - Oκτωβρίου 2014 παρουσίασε μείωση 1,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Nοεμβρίου 2012 - Oκτωβρίου 2013.

  • ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 11,65% Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2014
Άνοδο της μισθωτής απασχόλησης στην Ελλάδα το 2014 δείχνουν τα ετήσια αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μισθωτών έφτασε τα 1.531.179 άτομα, αυξημένος κατά 159.729 άτομα σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 11,65%. Περίπου το 70% αυτών των εργαζομένων απασχολείται περισσότερες από 35 ώρες την εβδομάδα. Το 8,95% των εργαζομένων αμείβεται στα όρια του κατώτατου μισθού, ενώ περίπου το 40% των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς μεγαλύτερους των 1.000 ευρώ. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο 17.714 νέες επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟ Ή ΣΥΝΤΑΞΗ

Σχέδιο  για κατάσχεση μεγαλύτερου μέρους μισθών και συντάξεων (από το 25% που ισχύει σήμερα), όσων χρωστούν στο δημόσιο, χωρίς όμως να θίγεται το ακατάσχετο όριο των 1500 ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση, ως μέτρο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού! Με το υφιστάμενο καθεστώς οι εφορίες μπορούν να κατάσχουν, από οφειλέτες του δημοσίου, μέχρι και το 25% μισθών και συντάξεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, εφόσον το ποσό που απομένει είναι τουλάχιστον 1.500 ευρω. Ο περιορισμός βέβαια, ισχύει μόνο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί από τον φορολογούμενο στο υπουργείο Οικονομικών, ως μισθοδοσίας ή σύνταξης, ώστε να εφαρμόζεται το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ. Στους υπόλοιπους τραπεζικούς λογαριασμούς, που περιλαμβάνονται καταθέσεις η άλλα ποσά, οι κατασχέσεις ξεκινούν από το πρώτο ευρώ!

  • ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Την επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Σοφίας Βούλτεψη, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ζήτησαν από τον  Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία προεδρικής εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014. Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη 23η του μηνός και η τρίτη ψηφοφορία θα γίνει την Δευτέρα 29 του μηνός. Εάν μετά τις τρεις ψηφοφορίες δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει εντός 10 ημερών (Σύνταγμα, άρθρο 32) να προκηρυχθούν εκλογές, οι οποίες τοποθετούνται στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Υποψήφιος από τη συγκυβέρνηση για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας προτάθηκε ο κος Σταύρος Δήμας
  • Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΥΤΙΑ ΤΗΣ 27ΕΤΙΑΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Εικόνα «ξεπουλήματος» παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων, στον απόηχο της επίσπευσης της διαδικασίας της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε πρόωρες εκλογές. Ο κίνδυνος για επιστροφή της Ελλάδας στην πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει το ρίσκο της χώρας οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις μετοχών από ξένους επενδυτές κυρίως, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν ελεύθερη πτώση. Η πτώση των τιμών των  μετοχών έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις και τέτοιο μέγεθος πτώσης είχε να δει η χρηματιστηριακή αγορά από το 1987. O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στα επίπεδα των 900 μονάδων, κλείνοντας στις 902,84 μονάδες με δραματική πτώση 132,24 μονάδων ή σε ποσοστό 12,78%.
  • ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ Ε9



Προθεσμία 10 ημερών για να διορθώσουν και να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους έχουν οι φορολογούμενοι. Από τις 14 Νοεμβρίου που άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις στο Ε9 έχουν υποβληθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010-2014 υπερβαίνουν τους 650.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: