9.12.14

Πόσους τουρίστες χάνει η Χαλκιδική από την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τις τελευταίες ημέρες οι ξενοδόχοι, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2015,
εάν εφαρμοστεί το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση για διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, στο 13%, από 6,5% που είναι σήμερα.


Για ένα κατασταλτικό μέτρο, που θα φέρει τον ελληνικό τουρισμό στην κατάσταση που βρισκόταν προ τριετίας, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος σημειώνει πως σε ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται από 5 έως 7%.

«Είμαστε κάθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ. Θα ήταν καταστροφική για τον τουρισμό, που είναι ο μόνος κλάδος που φέρνει χρήματα και επενδύσεις στη χώρα», τονίζει χαρακτηριστικά στη Voria.gr, επαναλαμβάνοντας τις εκτιμήσεις του για επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ και δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας στη Χαλκιδική την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προκύπτουν από τον υπολογισμό των ξενοδόχων, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε 1% αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ μειώνονται κατά 3% οι αφίξεις. Ενδεικτικά, έχοντας ως βάση τους 600.000 τουρίστες που προσέλκυσε φέτος η Χαλκιδική και κάνοντας την υπόθεση ότι οι αφίξεις για το 2015 θα ήταν αντίστοιχες με πέρυσι, οι απώλειες για την επόμενη τουριστική σεζόν θα φθάσουν τους 180.000 επισκέπτες.

Το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όπως τονίστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους του κλάδου, οι ξενοδόχοι θα μπορούσαν να δεχθούν το συγκεκριμένο μέτρο, εφόσον προηγούνταν συζήτηση με την κυβέρνηση. «Εάν το μέτρο ερχόταν τον Μάιο και το συζητούσαμε, θα βάζαμε πλάτη. Τώρα, που έχουν υπογραφεί όλες οι συμφωνίες για το 2015 με ΦΠΑ 6,5%, είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί από τους ξενοδόχους, αλλά θα πάει στους πελάτες. Είναι προφανές πως τα μεγάλα τουριστικά γραφεία δεν θα δεχθούν εύκολα αυξήσεις και θα έρθουμε σε αντικειμενική δυσκολία», υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος.

«Χωρίς συμφωνία η διαπραγμάτευση – εκλογές τον Ιανουάριο»

Ο κ. Τάσιος εκτιμάει, πάντως, πως το μέτρο της αύξησης ΦΠΑ στα ξενοδοχεία δεν θα εφαρμοστεί, καθώς δεν θα υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο.

«Δεν πιστεύω ότι κυβέρνηση και τρόικα θα βρουν την άκρη. Εάν δεν υπήρχε θέμα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θα είχαμε νέα μέτρα και η χώρα θα έμπαινε σε μια άλλη φιλοσοφία. Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλείται από την αδυναμία εκλογής ΠτΔ από την παρούσα Βουλή η τρόικα είπε “τελειώστε και με αυτό, για να συζητήσουμε με τον επόμενο”», σημειώνει.


voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: