19.11.14

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

ΟΑΕΕ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έως το τέλος του 2016, θα έχουν τη δυνατότητα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία με μικρότερα ασφάλιστρα. Με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, η προθεσμία για την επιλογή της κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Η δυνατότητα όσων είχαν επιλέξει την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, να ασφαλίζονται με μία ή δύο κλάσεις χαμηλότερα, και να καταβάλλουν μικρότερες εισφορές, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2012, (ν. 4075/2012), προκειμένου να μετριασθούν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της οικονομικής κρίσης. Η προθεσμία την οποία προέβλεπε ο νόμος έληγε, στο τέλος του 2014 και από την 1η Ιανουαρίου του 2015, όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, όφειλαν να επανέλθουν στην αρχική ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία είχαν ενταχθεί. Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ισχύει για όσο χρόνο οι ασφαλισμένοι είναι ενήμεροι, όσο δηλαδή καταβάλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές και τις δόσεις της τυχόν ρύθμισης. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν πριν από την αίτησή του για αλλαγή κατηγορίας.



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ 24η DETROP 2015

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει ότι η 24η DETROP 2015 Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Συσκευασίας θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 26 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2015 στο Εκθεσιακό Κέντρο της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, συνεχίζοντας την προσπάθειά του για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων αποφάσισε να πάρει και φέτος μέρος στην ανωτέρω έκθεση με τις επιχειρήσεις –μέλη του. Το κόστος της ενοικίασης του χώρου κυμαίνεται στα 87€/τ.μ. ίχνος εδάφους. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν με το Επιμελητήριο θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν έκπτωση ύψους 20% που έχει επιτύχει ο φορέας μας για την ενοικίαση του χώρου ως ομαδική συμμετοχή των μελών του από τη διοργανώτρια εταιρία. Μετά την έκπτωση του 20% η τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 69,60€ ανά τ.μ. συν ΦΠΑ. Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων –μελών του, όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα είναι σε ένα ενιαίο περίπτερο, μίας όψης στο περίπτερο 13.Επίσης το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου αποφάσισε φέτος να επιδοτήσει όλες τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν με το Επιμελητήριο με ποσοστό 10% στην κατασκευή του περιπτέρου έως 20 τ.μ.. Η κατασκευαστική εταιρία που θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση των περιπτέρων θα επιλεγεί από το Επιμελητήριο σε συμφωνία με τους συμμετέχοντες, έπειτα από προσφορές που θα ζητηθούν. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην DETROP 2015 με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής που μπορούν να την προμηθευτούν και από τα γραφεία του Επιμελητήριου μας και να την αποστείλουν προς αυτό συμπληρωμένη το αργότερο έως την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, ηλεκτρονικά στο e-mail info@epichal.gr, με fax στο 2371021355 ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Πολυτεχνείου 58, 63100 Πολύγυρος. Η αίτηση συμμετοχής, οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες της έκθεσης, υπάρχουν αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 23710 24200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.


ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας διενεργεί πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό με κλειστές προσφορές για την προμήθεια φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2015 για τις ανάγκες των κρατουμένων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται στις 25.000,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Ημερομηνία λήξης προσφορών η 26η Νοεμβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 10.00 πμ στο γραφείο του Πρ. Διεύθυνσης του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Κασσάνδρας. Πληροφορίες όλες τις εργάσιμες ημέρες από 08.00 πμ έως 14.00 μμ ώρες, στο τηλέφωνο 2374098721 (κος Μαναλούτσος Κων/νος).


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΑΠΟ 11 ΕΩΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σας ενημερώνει για τη διοργάνωση της 37ης έκθεσης Ayakkabı Summer "İzmir Shoes, Bags And Accessories Fair" η οποία πρόκειται να λάβει χώρα στη Σμύρνη στο Kulturpark Fair Ground το διάστημα 11 έως 14 Δεκεμβρίου 2014. Παπούτσια για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, παντόφλες, Βαλίτσες, Ζώνες, υποδείγματα, Αθλητικά παπούτσια, τσάντες, πορτοφόλια, Τομεακές Εκδόσεις θα εκτεθούν στην ανωτέρω έκθεση, η οποία προσελκύει κορυφαίες επιχειρήσεις Τουρκίας με παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ και υποστηρίζεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης. 155 εταιρείες συμμετείχαν στην έκθεση του προηγούμενου έτους, και επισκέφτηκαν περίπου 4.156 επαγγελματίες επισκέπτες. Η διοργανώτρια εταιρία της έκθεσης IZFAS, πρόκειται να παρέχει διαμονή και το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης πρόκειται να καλύψει τις τοπικές μεταφορές από τις πιο επιτυχημένες 3 επιχειρήσεις-μέλη του τομέα των παπουτσιών του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση, στη Σμύρνη. Οι ενδιαφερόμενοι για λεπτομερείς πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με τη διοργανώτρια εταιρία της έκθεσης στα παρακάτω στοιχεία Cansu Taşar Yeşil (Visitor Relations and R&D Supervisor)

Τηλέφωνο: +90(232) 497 12 93 Fax: +90 (232) 497 12 90 E-mail : cansu.tasar@izmirfair.com.tr , Διέυθυνση: Sair Esrev Bulv. No. 50 35230 Kulturpark / Izmir / Turkey Web: www.izmirfair.com.tr
· ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ: ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Από την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να περάσουν πρώτα όσοι επιχειρηματίες έχουν κόκκινα δάνεια και επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αυτό προβλέπει τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σκρέκας για τη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία που θα έχουν στη διάθεσή τους για να υποβάλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση με τις Τράπεζες. Ειδικότερα ενώ αρχικά η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Μαρτίου του 2015, πλέον η ημερομηνία αυτή είναι η 31 Μαρτίου του 2016. Επίσης προσδιορίζεται ως ανώτατο όριο για τις πάσης φύσεως διαγραφές που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις τις 500.000 ευρώ.

· ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ Ο ΕΝΦΙΑ

Μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που είναι ληξιπρόθεσμη (αν δεν έχει πληρωθεί) θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72 έως 100 δόσεων, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις ως μη ληξιπρόθεσμες ή θα πληρωθούν κανονικά ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12 ως 24 δόσεων. Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο, ούτως ή άλλως, η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 100 δόσεις της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω του ελάχιστου ποσού κάθε δόσης που είναι 50 ευρώ. Μάλιστα εντός των επομένων ημερών αναμένεται κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη αλλαγή στον νόμο που να δικαιολογεί την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις. Ενώ νέο εμπόδιο εγείρει η τρόικα για το θέμα της ρύθμισης με τις 100 δόσεις καθώς επιμένει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού και ζητά νέες αλλαγές. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις στον νόμο που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, ώστε να άρουν τις όποιες διαφωνίες τους. Έτσι φαίνεται πως ζητούν να υπάρξουν κριτήρια με γνώμονα το εισόδημα και την ιδιοκτησία του κάθε φορολογούμενου ώστε να μπορεί να εντάσσεται στη ρύθμιση αυτή.

· ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΟΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Μία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που απευθύνεται τόσο στους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και στους οφειλέτες των λοιπών Φορέων που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο., είναι πλέον διαθέσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr). Πρόκειται για την ηλεκτρονική υπηρεσία “Υπολογισμός Δόσεων Ρύθμισης”, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια ρύθμισης των οφειλών τους, ανάλογα με τις διατάξεις στις οποίες εμπίπτουν αυτές. Ειδικότερα, επιλέγοντας κάθε εναλλακτικό τρόπο ρύθμισης, καθορίζουν τον αριθμό των δόσεων που επιθυμούν και προβαίνουν σε υπολογισμό του ύψους αυτών, καθώς και των τυχόν εκπτώσεων που δικαιούνται. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται μέσω της διαδρομής www.ika.gr > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες και προϋποθέτει την πιστοποίηση του οφειλέτη στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την απόκτηση μοναδικού κωδικού χρήστη και συνθηματικού. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση που θα επιλέξουν οι οφειλέτες θα υποβάλλεται υποχρεωτικά στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. ή στην Ταμειακή Υπηρεσία Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ανήκει ο οφειλέτης και συνεπάγεται την ταυτόχρονη καταβολή της πρώτης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής και την έκδοση της απόφασης ρύθμισης.


ΤτΕ: ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ 10ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2014

Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3.003 εκατ. ευρώ καταγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.


Eurostat: ΣΤΑ 13,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Σε 13,6 δισ. ευρώ αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2014, έναντι 12,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4% το Σεπτέμβριο του 2014, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές. Το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας (-13,6 δισ. ευρώ) είναι το τέταρτο υψηλότερο στην «ΕΕ των 28», μετά τη Μ. Βρετανία (-89,8 δισ. ευρώ), τη Γαλλία (-49,3 δισ. ευρώ) και την Ισπανία (-16,6 δισ. ευρώ). Το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα κατέγραψε η Γερμανία με 138,8 δισ. ευρώ. Ακολουθούν, η Ολλανδία (38,5 δισ. ευρώ), η Ιταλία (26,2 δισ. ευρώ) και η Ιρλανδία (23,2 δισ. ευρώ). Στην ευρωζώνη, το εμπορικό πλεόνασμα το Σεπτέμβριο του 2014 ανήλθε σε 18,5 δισ. ευρώ και σε 2,6 δισ. ευρώ στην «ΕΕ των 28». Πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2013, το εμπορικό έλλειμμα στην ευρωζώνη ήταν 10,8 δισ. ευρώ.
· 47η ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΕΙΚΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η γενική βαθμολογία της Ελλάδας στο δείκτη GEI σχετικά με τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας, είναι 42 στα 100. Η χώρα κατέχει την 47η θέση ανάμεσα σε 130 κράτη που συμπεριλήφθηκαν στο συγκεκριμένο δείκτη. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες. Αυτό προκύπτει από τον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας 2015 (GEI), που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο GEDI και δείχνει ότι η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Η Ελλάδα παρουσιάζει ταυτόχρονα εξαιρετικά δυνατά σημεία αλλά και σημαντικές ελλείψεις. Τα δυνατά σημεία της χώρας είναι οι δεξιότητες των επιχειρήσεων σε στάδιο εκκίνησης, το ανθρώπινο δυναμικό, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας, και η διεθνοποίηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η γραφειοκρατία η οποία αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στις επιχειρηματικές της δυνατότητες. Παρότι έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και τη μετακίνηση της οικονομικής δραστηριότητας από την παραοικονομία στην επίσημη οικονομία, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της όσον αφορά την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης.





· ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στη δημοσιότητα έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται καινοτομίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Από τις πλέον καινοτόμες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, είναι ότι καταργείται η προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

· ΕΛ.ΣΤΑΤ. : ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών με παιδιά από το 2009 έως το 2013 αποτυπώνει η Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, που εκπόνησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας για τις υλικές στερήσεις των παιδιών προκύπτει ότι εκτός από τη μείωση των δραστηριοτήτων αναψυχής κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουν αυξηθεί τα νοικοκυριά που αδυνατούν να παράσχουν στα παιδιά τους ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση (7,4% το 2013 από 4,0% το 2009). Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδρομές, το οποίο ανέρχεται σε 25,4% το 2013 από 7,6% που ήταν το 2009.
· ΟΑΕΔ : 49.803 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Εντός του Νοεμβρίου και το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από ανέργους που θα προσληφθούν σε υπουργεία, δήμους και περιφέρειες μέσα από το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Σύμφωνα με την κατανομή των θέσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, θα προσληφθούν 49.803 άνεργοι. Από τις 49.803 προσλήψεις, οι 14.000 θα γίνουν στα υπουργεία, 31.953 στους δήμους, 3.500 στις περιφέρειες και 350 στις αποκεντρωμένες διοικήσεις του κράτους που λειτουργούν στις περιφέρειες της χώρας. Δεν περιλαμβάνονται σε αυτές οι θέσεις για την Περιφέρεια Αττικής. Οι άνεργοι θα απασχοληθούν για 5 μήνες και σε ειδικές περιπτώσεις (εκπαίδευση) για 6 μήνες και 15 ημέρες. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άνεργοι ηλικίας από 18 έως 64 ετών και κατά προτεραιότητα οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και όσοι ανήκουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Η ηλικία μπαίνει στο νέο πρόγραμμα ως ένα από τα βασικά κριτήρια για όσους προσληφθούν σε θέσεις χαμηλών προσόντων, καθώς θα προτιμηθούν όσοι είναι άνω των 29 ετών και συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια λόγω ανεργίας, χαμηλού εισοδήματος και οικογενειακής κατάστασης. Ο μισθός τους θα είναι 490 ευρώ καθαρά αν είναι άνω των 25 ετών και 427 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ετών. Οι εισφορές τους καλύπτονται από το πρόγραμμα, ενώ για πρώτη φορά θα καλύπτονται και οι εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας του ΟΑΕΔ.
ΟΑΕΔ : ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Σχετικά μειωμένος κατά 0,39%, ή κατά 3.226 άτομα, εμφανίζεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία ανήλθε για τον μήνα Σεπτέμβριο 2014 σε 832.618 άτομα, έναντι 835.844 τον Αύγουστο. Από αυτά 448.941 (ποσοστό 53,92%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 383.677 (ποσοστό 46,08%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.


ΣτΕ: ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1055/2014 το ΣτΕ) υποχρεώνει το Δημόσιο να προχωρήσει εντός εξαμήνου στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του, το ΣτΕ: «Διαπιστώνει ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλομένη από το άρθρο 41.1 του Νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας. Αναβάλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια».


Γ.Γ.Δ.Ε.: Real Time ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΕ 56 ΧΩΡΕΣ

Στην σύσταση Τμήματος Αυτόματης Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε η επικεφαλής της ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη συνεργασία της ελληνικής φορολογικής διοίκησης με τα 56 κράτη που η Ελλάδα έχει ήδη συνομολογήσει συμβάσεις διπλής φορολογίας, αλλά και να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των 15 πολυμερών συμφωνιών για την φορολόγηση τόκων που έχει υπογράψει η χώρα με άλλα κράτη. Σύμφωνα με την απόφαση Δ.ΟΡΓ.Α.1150367ΕΞ2014/12.11.2014 της ΓΓΔΕ στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συστήνεται από την 1η Δεκεμβρίου 2014 Τμήμα Αυτόματης Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών.
· ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΑ 329 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Στα 329,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Οκτωβρίου 2014 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 303,6 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2014. Στο αντίστοιχο 10μηνο του 2013 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές αθροιζόμενες ανέρχονταν σε 577,9 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα τέλη Οκτωβρίου στα 255,8 εκατ. ευρώ, από 236,9 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 73,8 εκατ. ευρώ, από 66,7 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο σφραγίσθηκαν 1.192 ακάλυπτες επιταγές αξίας 18,9 εκατ. ευρώ, ενώ αποσύρθηκαν 4.194 απλήρωτες συναλλαγματικές αξίας 7,08 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014 ανήλθαν σε 17.487 τεμάχια, 47,79% λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 47.138, καταγράφοντας μείωση 25,56% εν συγκρίσει με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013.
· ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ 11,485 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Στα 11,485 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που είχαν διαβιβαστεί από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τον Οκτώβριο έναντι 11,318 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του ΚΕΑΟ. Σε ότι αφορά τις εισπράξεις, οι συνολικές εισπράξεις εκτός ρύ

θμισης ανήλθαν στα 28.650.854 ευρώ, και οι εισπράξεις από ρυθμίσεις στα 14.537.591 ευρώ.Από τις εισπράξεις των ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών, τα περισσότερα έσοδα προήλθαν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (9.899.074 ευρώ), ενώ 3.322.631 ευρώ προήλθαν από τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής».Τον Οκτώβριο τέλος, απώλεσαν τη ρύθμιση 1.503 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 200.167.179 ευρώ.Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εκφράζουν αισιοδοξία για την απόδοση της πρόσφατης ρύθμισης, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, καθώς, μόνο τις τρεις πρώτες ημέρες της εφαρμογής της υποβλήθηκαν περισσότερες από 3.000 αιτήσεις με ρυθμιζόμενο ποσό οφειλής περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ.
· ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Taxis ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ Ε9

Στη διάθεση του κοινού τέθηκε από την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ. Βάσει του νόμου, οι διορθώσεις του Ε9 προκειμένου να γίνει σωστή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να γίνουν έως τις 30 Νοεμβρίου ώστε να μην καταλογιστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί τροπολογία ώστε να παραταθεί η συγκεκριμένη προθεσμία. Οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, θα παίρνουν αμέσως το καινούργιο εκκαθαριστικό καθώς η εκκαθάριση θα γίνεται ηλεκτρονικά. Ειδική σήμανση υπάρχει στα εκκαθαριστικά όπου έχουν γίνει υπολογισμοί του φόρου βάσει παραδοχών. Ειδικά για τους φορολογούμενους οι οποίοι μέσα από τη διαδικασία της διόρθωσης γλιτώνουν φόρο άνω των 300 ευρώ, η εκκαθάριση δεν θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και ο φορολογούμενος θα παραπέμπεται στην εφορία για έλεγχο.
Mega deal ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑΣ: FΙΧ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ Carlsberg



Συγχωνεύονται Ολυμπιακή Ζυθοποιία-Fix και Μύθος Ζυθοποιία και δημιουργούν μία νέα εταιρεία στην οποία το πλειοψηφικό πακέτο θα το έχει η Carlsberg. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Carlsberg, ο όμιλος θα ελέγχει το 51% της κοινής εταιρείας Μύθος-Fix που θα δημιουργηθεί μετά την εξαγορά, ενώ οι μέτοχοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας θα ελέγχουν το 49%. Η μελλοντική σχέση μεταξύ του δανέζικου ομίλου και των μετόχων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας θα ορίζεται από συμφωνία μετόχων. Πρόεδρος της νέας Ολυμπιακής Ζυθοποιίας θα είναι ο Lars Lehman από τον όμιλο Carlsberg, ενώ διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης της Μύθος. Η κοινή εταιρεία δημιουργεί πλέον ένα πολύ ισχυρό ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην εγχώρια αγορά, καθώς το μερίδιο αγοράς της Μύθος θα φτάσει το 29%. Σήμερα η FIX ελέγχει το 14% της αγοράς, ενώ η Μύθος υπολογίζεται ότι έχει το 18% της αγοράς. Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: