Αγιον όρος, Παναγία Σουμελά, Βήμα Αποστόλου Παύλου, οι βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης κι άλλων περιοχών, καθώς και άλλα πολλά προσκυνήματα προσελκύουν κάθε χρόνο πάνω από 300.000 Βαλκάνιους πιστούς στη Βόρεια Ελλάδα.
Κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να προσευχηθούν, να προσκυνήσουν, να παντρευτούν ή να εκπληρώσουν το πιο σημαντικό σταθμό της ζωής τους. Οργώνουν τις εκκλησίες ολόκληρης της Ελλάδας, στέκονται καρτερικά στις ουρές για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και των Αγίων, «γκρινιάζουν» γιατί δεν είναι ανοιχτά όλες τις μέρες προς επίσκεψη τα μοναστήρια, νηστεύουν, κοινωνούν, εξομολογούνται, δεν ξενυχτούν, αλλά αγρυπνούν και ησυχάζουν. Ο θρησκευτικός τουρισμός μπήκε για τα καλά στη ζωή της χώρας μας, χωρίς να επηρεάζεται μέχρι στιγμής από την κρίση...
Μια βόλτα αν έκανε κανείς την περασμένη Τρίτη το απόγευμα στo παραλιακό μέτωπο της Ουρανούπολης θα άκουγε περισσότερα ρουμανικά και ρωσικά παρά ελληνικά. Ρουμάνοι και Ρώσοι περιπλανιόνταν στο γραφικό λιμάνι περιμένοντας το αγιορείτικο καραβάκι να τους περάσει απέναντι στον άβατο ιερό τόπο. «Τις προηγούμενες μέρες λόγω της ξαφνικής κακοκαιρίας δεν πραγματοποιούνταν τα δρομολόγια προς τις Μονές του Αγίου Ορους», λέει ο εφημέριος της περιοχής, πατήρ Θεοδόσιος, εξηγώντας το συνωστισμό των ξένων τουριστών στο βυζαντινό πύργο της Ουρανούπολης. Πέντε πλοιάρια συνδέουν όλα και όλα με αντίστοιχα δρομολόγια χειμώνα - καλοκαίρι τον κόσμο με το Αγιον Ορος. «Η κίνηση δεν σταματάει ποτέ. Καθημερινά πηγαινοέρχονται ταξιδιώτες δόκιμοι, ιερείς, γέροντες, μοναχοί και προσκυνητές, επιβεβαιώνει το λιμεναρχείο Ιερισσού.
Ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες απ' όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο τα ελληνικά θρησκευτικά μνημεία, όπως υπολογίζει ο αρχιγραμματέας της επιστασίας του Αγίου Ορους, πατέρας Θεόφιλος. «Το σίγουρο βέβαια είναι ότι η μορφή του προσκηνυματικού τουρισμού βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Οσο αυτός ανεβαίνει, τόσο πολλαπλασιάζεται το κέρδος για τη Χαλκιδική», σπεύδει να σημειώσει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης ξενοδόχων Χαλκιδικής,Γρηγόρης Τάσιος.
Στο Αγιον Ορος τα τελευταία χρόνια τα διαμονητήρια Βαλκάνιων τουριστών φτάνουν σταθερά κάθε χρόνο τα 300.000. Ανοιξη και φθινόπωρο έχει μεγαλύτερη κίνηση, καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα πλοία δεν είναι υψηλές, ενώ το καλοκαίρι μειώνεται λόγω της ζέστης. «Παλιότερα φιλοξενούσαμε πολλούς Αυστριακούς. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν οι ορθόδοξοι από το ανατολικό μπλοκ. Η ηρεμία στο πρόσωπο των μοναχών κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στους προσκυνητές», παρατηρεί ο πατέρας Θεόφιλος, ξεκαθαρίζοντας ότι το Αγιον Ορος δεν είναι μουσείο αλλά τρόπος ζωής. «Εχει μεγάλη σημασία να τους δείτε πώς μπαίνουν και πόσο πολύ διαφορετική είναι η όψη τους όταν βγαίνουν», συμπληρώνει.
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου