Χωρίς θέρμανση λειτουργεί το νοσοκομείο Πολυγύρου, καθώς έχει «στεγνώσει» από χρήματα και δεν μπορεί να κάνει τις αναγκαίες προμήθειες σε πετρέλαιο.
Ταυτόχρονα, τους τελευταίους μήνες οι ασθενείς τρέφονται μόνο με φασολάκια και μακαρόνια, ενώ, αν είναι τυχεροί, μπορεί να φάνε και… κοτόπουλο.
Ταυτόχρονα, τους τελευταίους μήνες οι ασθενείς τρέφονται μόνο με φασολάκια και μακαρόνια, ενώ, αν είναι τυχεροί, μπορεί να φάνε και… κοτόπουλο.
Την ίδια στιγμή, σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και σε φάρμακα, με αποτέλεσμα να τα προμηθεύονται οι ίδιοι οι συγγενείς των ασθενών ή οι ασθενείς από τα ιδιωτικά φαρμακεία και να τα φέρνουν στο νοσοκομείο. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί πρώτα ρωτούν εάν υπάρχουν φάρμακα κι ύστερα αποφασίζουν για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής.
Τις καταγγελίες αυτές κάνει στη «Μ» ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Χαλκιδικής Άρης Τσαχουρίδης. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κι επισημαίνει ότι αν δεν βρεθεί άμεσα μία λύση, το νοσοκομείο θα βάλει λουκέτο.
«Δεν υπάρχουν χρήματα, διότι δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή για Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο, ενώ δεν υπάρχει φως ούτε για το τέταρτο τρίμηνο. Συνεπώς, χρήματα δεν υπάρχουν για θέρμανση, οπότε χαιρόμαστε όσο ο καιρός είναι σχετικά καλός, αλλά ούτε για καθαριότητα και φύλαξη. Επίσης, συχνά οι ασθενείς λαμβάνουν ένα φάρμακο για 1-2 ημέρες και μετά αλλάζουν θεραπεία, επειδή το συγκεκριμένο φάρμακο είναι σε έλλειψη», εξηγεί ο κ. Τσαχουρίδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και προσθέτει ότι εάν δεν δοθούν χρήματα, το νοσοκομείο από μέρα σε μέρα θα κλείσει.
Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής, ο οποίος τονίζει ότι το γενικό νοσοκομείο Χαλκιδικής κινδυνεύει να κλείσει εξαιτίας της αδυναμίας διαχείρισης των ανεπαρκών χρηματικών του πόρων κι ανταπόκρισης στις ανάγκες των κατοίκων.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής καταδικάζει τη στάση αυτή κι από τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις, υποθέτουμε πως τα άνω οφείλονται σε αδιαφορία, οκνηρία και υπεροπτική στάση των διοικούντων του υπουργείου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΧ.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσαχουρίδη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, αποφασίστηκε ομόφωνα όλοι οι βουλευτές του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης κι όλοι οι δήμαρχοι του νομού αποφάσισαν να επισκεφθούν τον υπουργό Υγείας και να του εκθέσουν την κατάσταση, ευελπιστώντας σε λύση των προβλημάτων του ΕΣΥ στη Χαλκιδική.
Η διοίκηση
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου Γιώργος Ρέμελης δηλώνει στη «Μ» ότι το νοσοκομείο διανύει μία υπερβολικά δύσκολη περίοδο, αλλά δεν είναι σε χειρότερη μοίρα απ’ ό,τι τα άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Απαντώντας στο σενάριο περί κλεισίματος του νοσοκομείου, ο κ. Ρέμελης το χαρακτηρίζει «επικίνδυνη κινδυνολογία». Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων στο νοσοκομείο έως το τέλος του χρόνου, ενώ εξηγεί ότι ο προϋπολογισμός του ήταν πέρυσι 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος 3 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου