4.2.15

Ποια είναι η μέγιστη μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα;

Η τρέχουσα μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Ίντερνετ στην Ελλάδα είναι τα 9,64Mbps, παρατηρεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας. Ο αριθμός είναι σημαντικά αυξημένος, εάν ανακαλέσει κανείς τις μετρήσεις της Akamai για το τρίτο τρίμηνο του 2013, όταν η μέση ταχύτητα για την συντριπτική πλειονότητα των χρηστών ήταν κάτω των 4Mbps. Συγκεκριμένα,
 ο ΣΕΠΕ σημειώνει πως η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την 92η θέση, μεταξύ 197 χωρών, στην ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο διεθνώς και στην Γλυφάδα απολαμβάνουν το ταχύτερο Ίντερνετ. Αυτό δείχνουν οι μετρήσεις του Net Index με βάση τα στοιχεία της OOKLA, όπως επισημαίνει σε αναλυτικό άρθρο του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Η μέση ταχύτητα σύνδεσης στην Ελλάδα είναι τα 9,64 Mbps, που την κατατάσσει σε καλύτερη θέση από την Ιταλία, την Κύπρο και την Αλβανία, αλλά σε χειρότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνει ο ΣΕΠΕ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Ιανουάριο του 2014, η Akamai είχε αποτυπώσει την εικόνα του broadband παγκοσμίως για το τρίτο τρίμηνο του 2013, και εκεί διαπιστώθηκε πως στην Ελλάδα οι περισσότεροι, επιτύγχαναν ταχύτητες κάτω των 4Mbps. Μόλις 2,9% των Ελλήνων είχε πρόσβαση στο Internet άνω των 10Mbps το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Στην νεότερη έκδοση της έκθεσης “State of the Internet”, για το τρίτο τρίμηνο του 2014, η Akamai δεν αναφέρεται ειδικά στην Ελλάδα για τις αντίστοιχες μετρήσεις. Κάνει ωστόσο ιδιαίτερη μνεία στην τριμηνιαία αύξηση της κίνησης που έρχεται από την Ελλάδα (361%) στους διακομιστές της από διευθύνσεις IPv6.

Δεν συνδέεστε με τα Mbps που πληρώνετε, μετρήστε τα, λέει η Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι συνδρομητών σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων δεν απολαμβάνουν τις ταχύτητες πρόσβασης στο Ίντερνετ για τις οποίες πληρώνουν, διαπιστώνει νεότερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά μέσο όρο, περιορίζονται στο 74% της ταχύτητας που διαφημίζεται από τους παρόχους, σημειώνει η Επιτροπή και καλεί τους συνδρομητές να συμμετέχουν στην μέτρηση των πραγματικών ταχυτήτων.

Το ταχύτερο ίντερνετ στον κόσμο έχουν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης με μέση ταχύτητα 103,99Mbps και του Χονγκ Κονγκ με 96,30 Mbps. Επίσης, με πολύ υψηλές ταχύτητες «σερφάρουν» οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας με 76,88 Mbps και της Ιαπωνίας με 67,83 Mbps.

Σουηδία, Ολλανδία, Λιθουανία και Ελβετία είναι οι χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με το ταχύτερο ίντερνετ στο κόσμο. Η Δανία, η Λετονία, η Μολδαβία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Εσθονία, η Φινλανδία και η Νορβηγία βρίσκονται στην κορυφαία εικοσάδα στο γρήγορο ίντερνετ. Η Μπουρκίνα Φάσο έχει τις χαμηλότερες ταχύτητες ίντερνετ στον κόσμο, με μόλις 1,12 Mbps.

Σε παγκόσμια βάση η μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι 22,04 Mbps, ενώ η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στην Ευρώπη είναι 27,3 Mbps. Στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η μέση ταχύτητας σύνδεσης είναι τα 27,4 Mbps και στις χώρες του G8 28,8 Mbps.

Στην Ελλάδα, η Γλυφάδα, με 17,24 Mbps, είναι η πόλη με τις μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, ενώ ακολουθούν η Βούλα με 17,04 Mbps και οι Σέρρες με 13,87 Mbps. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Αλεξανδρούπολη με 13,5 Mbps και η Κομοτηνή με 11,46 Mbps. Η Αθήνα βρίσκεται στη 16η θέση με μέση ταχύτητα 9,89 Mbps, ακολουθούμενη από τη Θεσσαλονίκη στη 17η θέση, με 9,87 Mbps. Χαμηλές ταχύτητες έχουν τα Ιωάννινα με 8,08 Mbps, η Καλαμάτα με 8,10 Mbps και η Ναύπακτος με 8,36 Mbps.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: