12.12.14

Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων από την Περιφέρεια και τον ΕΦΕΤ

Ανανεώθηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ΕΦΕΤ για κοινούς ελέγχους

Τζιτζικώστας :
Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των τροφίμων που θα φτάσουν στο τραπέζι των συμπολιτών μας

ΕΦΕΤ : Η Κεντρική Μακεδονία είναι  καλά προστατευμένη ως προς την ασφάλεια των τροφίμων

Την ανανέωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Τσιάλτας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, με την οποία ο ΕΦΕΤ υπέγραψε πέρσι πρωτόκολλο συνεργασίας. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά και η συνεργασία μας πολύ εποικοδομητική. Εξίσου θετικά αποτελέσματα επιδιώκουμε και φέτος με την ανανέωση της συνεργασίας μας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον Ε.Φ.Ε.Τ. για την καλύτερη οργάνωση των ελέγχων στην αγορά, γεγονός που μας παρέχει και επιπλέον πλεονεκτήματα: Από τη μία πλευρά, αποφεύγουμε τα φαινόμενα διπλών ελέγχων και τις αλληλοεπικαλύψεις. Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία σπατάλη πόρων και η παραμικρή έκπτωση στον έλεγχο των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών. Κυρίαρχο μέλημά μας είναι η προστασία των καταναλωτών. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από την ανανέωση της συνεργασίας μας με τον ΕΦΕΤ θα πετύχουμε σε αυτή την αποστολή», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ξεχωριστή αναφορά στον τρόπο οργάνωσης και εφαρμογής των ελέγχων τροφίμων που επιτεύχθηκε χάρη στη συνέργεια μεταξύ Π.Κ.Μ. και Ε.Φ.Ε.Τ.

«Το επιτυχημένο αυτό μοντέλο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ΕΦΕΤ, τα πλεονεκτήματα και οι οικονομίες κλίμακας που απορρέουν από την εφαρμογή του, μπορεί να γίνει αντικείμενο μελέτης και να υιοθετηθεί και από άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης, ώστε να υπάρξει και συμμάζεμα και αποτέλεσμα στους ελέγχους», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ε.Φ.Ε.Τ. «για την εποικοδομητική συνεργασία μας και τη σπουδαία δουλειά που κάνει με την ομάδα του».

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες της Π.Κ.Μ. για τη συμβολή τους στη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην εφαρμογή του ενιαίου μοντέλου ελέγχου τροφίμων, σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Ε.Τ., τους τρεις γενικούς διευθυντής της Π.Κ.Μ. (Ανάπτυξης Ν.Τσοτσόλης, Υγείας Γ. Γιουφτσίδη και Αγροτικής Οικονομίας Κ. Σαλογιάννου), καθώς και το προσωπικό της Π.Κ.Μ. «που εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών».


Αναφερόμενος στο ζήτημα των ελέγχων τροφίμων εν όψει Χριστουγέννων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη ασπίδα προστασίας απέναντι σε φαινόμενα νοθείας, σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Ε.Τ. Συντονίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ελέγχους, ώστε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα.
Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί μία σύσκεψη στην Περιφέρειά μας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς, ώστε να συντονίσουμε την ορθή διεξαγωγή των ελέγχων για την εορταστική περίοδο. Το μήνυμά μας απέναντι στους επίδοξους παραβάτες είναι ξεκάθαρο: Η ασφάλεια των τροφίμων και η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας των πολιτών είναι για μας πρώτη προτεραιότητα. Δεν παίζουμε με τέτοια ζητήματα, γι’ αυτό και οι παραβάτες θα μας βρουν μπροστά τους», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Ιωάννα Τζάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολύ καλή πορεία της συνεργασίας με τον Ε.Φ.Ε.Τ. «Η ένωση των ανθρώπινων πόρων και της τεχνογνωσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και λειτουργεί πλέον ως μοντέλο. Εύχομαι η συνεργασία μας με τον Ε.Φ.Ε.Τ. να αποτελέσει παράδειγμα για τους δημόσιους φορείς και στην υπόλοιπη Ελλάδα», δήλωσε η κ. Τζάκη.

Σε μία «υποδειγματική και άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Τσιάλτας και τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις δύο πλευρές, ώστε να γίνει καλύτερος και ενιαίος συντονισμός των υπηρεσιών για τον προγραμματισμό, την άσκηση και την εποπτεία των ελέγχων, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Κάνοντας τον απολογισμό του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Π.Κ.Μ. και Ε.Φ.Ε.Τ., ο κ. Τσιάλτας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, «διότι και περισσότερους ελέγχους κάναμε και πιο οργανωμένους, με καλύτερη γεωγραφική κατανομή, αποφεύγοντας τις αλληλοεπικαλύψεις και τυχόν εντάσεις μεταξύ των υπηρεσιών. Κερδίσαμε μάλιστα και τα εύσημα από τους επίσημους ελεγκτικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη το πρωτόκολλο συνεργασίας μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει τομείς που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το μοντέλο αυτό θα λειτουργήσει ως πρότυπο και θα καταφέρουμε να ενοποιήσουμε τους ελέγχους, από το αγρόκτημα ως το τραπέζι του καταναλωτή», τόνισε ο κ. Τσιάλτας.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής του Ε.Φ.Ε.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Τράιος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία των πραγματοποιηθέντων ελέγχων στα τρόφιμα για την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι επιθεωρήσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία ανήλθαν σε 10.247 και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 1.000. Ο κ. Τράιος τόνισε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι εξαιρετικά καλά προστατευμένη ως προς την ασφάλεια των τροφίμων, γεγονός που δημιουργεί την υψηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Επίσης, ο κ. Τράιος αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες δράσεις του Ε.Φ.Ε.Τ. για την εορταστική περίοδο, μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα ελέγχων, με έμφαση στο λιανικό εμπόριο, την αγορά κρέατος και την αγορά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: