2.11.14

Μια μαρίνα στα Ν.Μουδανιά, μόνο στα λόγια (ΦΩΤΟ)

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Όταν ξεκίνησε πριν χρόνια να κατασκευάζεται η Μαρίνα των Νέων Μουδανιών, όλος ο κόσμος χάρηκε, γιατί επρόκειτο ένα σημαντικό έργο, από το οποίο η πόλη των Μουδανιών θα είχε σημαντικότατα οφέλη από την κίνηση των σκαφών τα οποία θα ελλιμενιζόταν σε αυτήν. Ξεκίνησε το «έργο» λοιπόν,
έγινε ο μόλος όπως έπρεπε (;) και ο υπόλοιπος χώρος επίσης και αυτός όπως έπρεπε (J) μπήκαν πίνακες για ρεύμα, νερό, μπήκαν πυροσβεστικά σημεία, έγιναν οι εγκαταστάσεις των δεξαμενών ανεφοδιασμού, και μετά…….



Μετά, όπως συνήθιζε να λέει ένας αξέχαστος φίλος, «μετά ήρθε ο έρωτας»….
Όπως συμβαίνει στην χώρα μας, το έργο έμεινε «ημιτελές»….
Βέβαια, η…. μαρίνα λειτουργεί, αλλά ΠΩΣ λειτουργεί.
Έρχονται σκάφη αναψυχής, δένουν όπου βρουν, ΑΝ βρουν, και το ΑΝ θα το εξηγήσω παρακάτω, αλλά ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. Θα μου πείτε τώρα, ΓΙΑΤΙ να πληρώσουν όταν δε μπορούν να πάρουν ρεύμα, νερό, και να απολαμβάνουν όσο καιρό μείνουν την ΑΣΦΑΛΕΙΑ, τη ΦΥΛΑΞΗ της μαρίνας;
Άλλωστε, ΕΠΙΣΗΜΑ η μαρίνα ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, όπως λένε διάφοροι ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ, χώρια που μόνο σαν μαρίνα δε μπορεί να χαρακτηριστεί από τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις της είναι ξέφραγο αμπέλι, τόσο εκείνες της ξηράς, όσο και ο θαλάσσιος χώρος της.
Το θαλάσσιο χώρο της μαρίνας, τον εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή ντόπιοι και ξένοι ερασιτέχνες (κυρίως) αλιείς, οι οποίοι γέμισαν με τα πλαστικά βαρκάκια τους το μεγαλύτερο μέρος της μαρίνας. Τα πλαστικά βαρκάκια που είχαν στα σπίτια τους και τα μετέφεραν όποτε ήταν να πάνε για ψάρεμα, εδώ και χρόνια είναι πλέον στην μαρίνα, και μάλιστα πολλοί από τους ιδιοκτήτες τους έτσι και κάνει πως δέσει κανείς στο μέρος όπου δένουν εκείνοι, μέχρι που κάνουν φασαρία, λες και τους καταπάτησαν το αμπελοχώραφο του παππού τους. Μη ξεχάσω, και το άλλο!
Λες και είναι στο οικόπεδο τους, γέμισαν και με ρεμέτζα τη θάλασσα…..
Στα παραπάνω κολαει το ΑΝ βρουν να δέσουν τα σκάφη αναψυχής.
Βέβαια, είπαμε, η μαρίνα ακόμα δεν ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία της, και αυτό είναι ένα άλλοθι για πολλούς…
Προχθές ήρθε ένας γνωστός μου από την Θεσσαλονίκη, και σε συζήτηση που είχαμε, (έχει σκάφος) μου είπε πως είναι κρίμα οι εγκαταστάσεις να μένουν αναξιοποίητες. Από τη λειτουργία τους η πόλη θα μπορούσε να έχει έσοδα, ΑΝ λειτουργήσει η μαρίνα σωστά, ΑΝ αυτός που ΘΑ τη διαχειριστεί την οργανώσει όπως πρέπει.
Στη μαρίνα της αρετσούς που έχει το σκάφος του, ΟΛΟΙ όσοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
Βέβαια, ο χώρος είναι οργανωμένος, και όχι ξέφραγο αμπέλι, είναι περιφραγμένος, έχει ΦΥΛΑΞΗ, ΚΑΝΕΙΣ δεν κάνει ότι του κατεβάσει το κεφάλι του όπως εδώ γιατί πέφτουν πρόστιμα, και λειτουργούν ΟΛΑ.
Δε γνωρίζω ΤΙ θα γίνει με την υπόθεση «μαρίνα Μουδανιών», γιατί πολλά είναι αυτά που ακούγονται, τόσο από… «επίσημα χείλη», όσο και από ανεπίσημα. Για εμένα ΟΛΑ είναι «ράδιο αρβύλα» (άποψη μου).
Προσπαθώ όμως να βγάλω άκρη ΓΙΑΤΙ αυτός ο τόπος δε θέλει να κάνει έστω και ΕΝΑ βήμα μπροστά.
Αφήνω στην άκρη τα όποια λέγονται, και βλέπω τις πραγματικές εικόνες οι οποίες μόνο απογοήτευση, οργή, και ερωτηματικά προκαλούν.
Μερικές από αυτές τις εικόνες, βλέπετε και εσείς μέσα από το φωτορεπορταζ. Οι φωτογραφίες τραβηχτήκαν το Σάββατο 1 Νοεμβρη, αυτές, και πολλές άλλες.
Να πω, πως εδώ και μέρες, ο περιμετρικός φωτισμός της μαρίνας ΔΕΝ λειτουργεί.
Όπως ΔΕΝ λειτουργεί ΟΛΟΣ ο φωτισμός του λιμανιού, όπως δεν λειτουργούν πάρα πολλά σε αυτό τον τόπο.
























Δεν υπάρχουν σχόλια: