22.10.14

Ας είναι καλά ο τουρισμός...

Picture 0 for Ας είναι καλά ο τουρισμός...Η αύξηση των καταθέσεων τον Αύγουστο δείχνει για μια ακόμα φορά πως ο τουρισμός παραμένει η «βαριά ελληνική βιομηχανία»

Το γεγονός συνιστά... φαινόμενο για τα δεδομένα της κρίσης στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ που...
σημειώθηκε στα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Αύγουστο, δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα.



Το ποσό αποτελεί ρεκόρ, για τα δεδομένα της Ελλάδας, τα τελευταία 3 χρόνια και αποδίδεται αποκλειστικά στην καλή πορεία του τουρισμού. Τουλάχιστον, αυτό δείχνουν τα συμπεράσματα από την πρώτη ανάλυση της προέλευσης των χρημάτων αυτών (πχ επιχειρήσεις εστίασης, ενοικίασης δωματίων κλπ).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο τουρισμός επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, τον χαρακτηρισμό της «βαριάς ελληνικής βιομηχανίας». Ωστόσο, για μια ακόμα φορά επίσης, παρατηρείται και το εξής φαινόμενο: δεν αποτυπώνονται στο ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων τα έσοδα ορισμένων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, αυτό συμβαίνει διότι τις περισσότερες φορές αφήνουν τα λεφτά στον τόπο όπου γίνονται τα bookings. Κι έτσι δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ στην Ελλάδα.

Τέλος, ένα άλλο αρνητικό στοιχείο, που έχει να κάνει και πάλι με τον κλάδο είναι αυτό της απασχόλησης. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Αύγουστο στον κλάδο δεν πήγε ιδιαίτερα καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: