Τα χριστουγεννιάτικα έλατα από τον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής κόπηκαν, φορτώθηκαν κι έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, παρατάχθηκαν μπροστά από την νότια πύλη της ΔΕΘ στην γωνία που σμίγουν η Λ.Στρατού και η Μ.Ανδρόνικου με την Αγγελάκη, άπλωσαν τα καταπράσινα πυκνά κλαδιά τους και περιμένουν, υπομονετικά, να τα επιλέξει κάποιος και να τα στολίσει με μπάλες και λαμπιόνια στο σπίτι, στο γραφείο ή κάποια πλατεία...
Υπάρχουν δέντρα για όλα τα πορτοφόλια, οι τιμές ξεκινούν από τα 15 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 60-70.
Βέβαια η τιμή ενός δέντρου διαμορφώνεται κατά προσέγγιση, ανάλογα με το ύψος, τα κλαδιά που έχει και την πυκνότητα τους.
Ένα έλατο μπορεί να κοστίσει 20 με 30 ευρώ ενώ η τιμή του αυξάνεται στις πόλεις εξαιτίας του μεγάλου κόστους μεταφοράς.
Για παράδειγμα ένα έλατο γύρω στα 2 - 2,5 μέτρα με γεμάτα τα κλαδιά του, καταπράσινο και φουντωτό, μπορεί να το βρει κάποιος 30 με 35 ευρώ, ένα ίδιο σε ύψος με λιγότερα κλαδιά και πυκνότητα 10 ευρώ πιο χαμηλά, ενώ αν είναι σχεδόν γυμνό θα το πάρετε στα 15 ευρώ.
Τα δέντρα που ξεπερνούν τα 3 μέτρα και φτάνουν τα 5 η τιμή ξεφεύγει πάνω από το 50αρι.
Τώρα από εκεί και πέρα ο καθένας ξέρει μέχρι που φτάνει το πάπλωμα του κι αναλόγως απλώνει τα πόδια.
Οι παραγωγοί από τον Ταξιάρχη σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες ρίχνουν ελαφρά τις τιμές οπότε χωράει να κάνετε… παζάρια άλλωστε θα σας δώσουν προτεινόμενη τιμή και οι ίδιοι.

Η καλλιέργεια των ελάτων ξεκίνησε στη Χαλκιδική στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ορεινής οικονομίας του υπουργείου Γεωργίας με τους αγρότες ορεινών περιοχών. Από τότε που ξεκίνησαν οι κάτοικοι του Ταξιάρχη να ασχολούνται με τα έλατα, όλες σχεδόν οι οικογένειες της περιοχής έχουν επιδοθεί στην καλλιέργεια χριστουγεννιάτικων δέντρων και το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος του χωριού προέρχεται από αυτή τους τη δραστηριότητα. Σήμερα στον Ταξιάρχη καλλιεργούνται πάνω από 20.000 στρέμματα και για κάθε έλατο που κόβεται φυτεύονται τουλάχιστον δύο νέα στη θέση του.


Μικρά μυστικά για να αντέξει περισσότερο:
Αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε το δέντρο σε χώρο που έχει ζέστη.
Αν το προμηθευτούμε νωρίς, το αφήνουμε τις πρώτες μέρες στο μπαλκόνι.
Ξύνουμε τη φλούδα του κορμού κοντά στη βάση και τοποθετούμε βαμβάκι. Στο σημείο αυτό κάθε μέρα βάζουμε παγάκια.
Τοποθετούμε το δέντρο σε ειδική βάση, που επιτρέπει το πότισμα του ή το στερεώνουμε με πέτρες σε κουβά, για να του ρίχνουμε το νερό που χρειάζεται.
Οι λεπτομέρειες αυτές θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το δέντρο σας φρέσκο και όμορφο κατά τη διάρκεια όλων των εορτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου