4.2.13

Ενδιαφέρον για μαρίνες στη Χαλκιδική από τουρκικούς ομίλους

Picture 0 for Ενδιαφέρον για μαρίνες στη Χαλκιδική από τουρκικούς ομίλους
Η Χαλκιδική έχει τα φόντα να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, όχι μόνο από τη Ρωσία, όπως μέχρι σήμερα καταγράφεται, αλλά και από τη γειτονική Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Μάλιστα, το τουρκικό επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς τόσο του ομίλου Dogus ( εταίρος της Lamda για τον Φλοίσβο),
όσο και του ομίλου Αnadolu, εκφράσθηκε στην πρόσφατη έκθεση του τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την  ΕΜΙΤ.
Όπως είπε ο κ. Τάσιος, οι εξελίξεις για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στη Χαλκιδική θα εξαρτηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και τους διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν στο επόμενο διάστημα για: μέρος του ακινήτου (210 στρέμματα) στο Παλιούρι, για τα 240 στρέμματα στην περιοχή Άη Γιάννη στη Νικήτη. Επίσης, μεγάλο θα ήταν το ενδιαφέρον για τη δημοτική έκταση στα Ψακούδια του δήμου Πολυγύρου.
Και οι δύο παραπάνω τουρκικοί όμιλοι, θα ήθελαν να δημιουργήσουν μαρίνες σε αυτές τις περιοχές, ενώ υπάρχει παράλληλο ενδιαφέρον για κέντρα ιαματικού τουρισμού, αφού πλέον επιτρέπεται από το νόμο η μεταφορά ιαματικών νερών, υπόγειο πλούτο που διαθέτει η Χαλκιδική.
Σε ό,τι αφορά τη φετινή τουριστική σαιζόν, η Ένωση Ξενοδόχων  Χαλκιδικής καταγράφει αύξηση της τάξης του 8%-10%, η οποία περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται να διαμορφωθεί οριστικά σε διψήφιο ποσοστό.
Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΞΘ, Γρηγόρης Τάσιος, η σεζόν θα επιβαρυνθεί από τη μεγάλη μείωση στο αριθμό των κλινών, αφού εκτός λειτουργίας είναι η μεγάλη μονάδα του Γερακίνα Beach ( 1.200 κλίνες) , όπως και του πρώην Σερμύλη στα Ψακούδια ( 300 κλινών) το οποίο ανακαινίζεται από τη ρωσική Cronwell Hotels & Resorts.
Για το Gerakina Beach-  το οποίο ο κ. Τάσιος ονόμασε «φιλέτο της Χαλκιδικής» καθώς βρίσκεται σε έκταση μεγάλη, 80 στρεμμάτων και ο συντελεστής δόμησης αφήνει περιθώρια για νέες αναπτύξεις- η πρόβλεψη για τον αυριανό πλειοδοτικό διαγωνισμό δεν είναι αισιόδοξη.
Ο πρόεδρος της ΕΞΧ εκτιμά ότι η ΕΤΕ έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ, ορίζοντας την ελάχιστη προσφορά στα 17 εκατ. ευρώ.  «Το ξενοδοχείο για να ξαναλειτουργήσει ανακαινισμένο θα απαιτηθεί επένδυση ακόμη 10-15 εκατ. ευρώ, οπότε δύσκολα ελληνική επιχείρηση θα το διεκδικήσει, τόνισε ο κ.Τάσιος.
Το θετικό είναι ότι μέχρι το Μάϊο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναβάθμισης του Portes Palace, δυναμικότητας 200 δωματίων, σε κατηγορία  5αστέρων plus. Οι νέοι ιδιοκτήτες, Ρώσοι,  δημιουργούν και κέντρο θαλασσοθεραπείας, ενώ στόχος τους είναι η λειτουργία του συγκροτήματος στη διάρκεια όλου του χρόνου, καθώς βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη , στη Ποτίδαια.
Για φέτος, μία χρονιά κομβική για τους τζίρους και τις θέσεις απασχόλησης σταξενοδοχεία της Χαλκιδικής, το βάρος έχει πέσει στις μεγάλες αγορές εισερχόμενου τουρισμού, στη ρωσική, τη γερμανική και τη βαλκανική.  Ακολουθούν η τουρκική και η σκανδιναβική, με τη δεύτερη να εμφανίζει προοπτικές ανόδου με την επανέναρξη πτήσεων από τη SAS , για το τρίμηνο του καλοκαιριού.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη τουρκική αγορά, πέρυσι τη Χαλκιδική προτίμησαν  τουρίστες υψηλού εισοδήματος, οι οποίοι έκαναν περί τις 2.000 διανυκτερεύσεις. Βασική προϋπόθεση για να ανοίξει η αγορά της Τουρκίας είναι η χορήγηση βίζας πολλαπλών επισκέψεων, εξάμηνης διάρκειας. Μάλιστα η ΕΞΧ έχει προτείνει προς το ΥΠΕΞ, να εισαχθεί κατώτατο όριο εισοδήματος οι 50.000 ευρώ, καθώς η Τουρκία δεν ανήκει στη ζώνη της συνθήκης Σένγκεν. 

http://voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: