13.8.12

Αντιδράσεις για το νέο πακέτο μέτρων για τα φωτοβολταϊκά

photovoltaika 1
Αντιαναπτυξιακό χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών το πρώτο πακέτο μέτρων του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά.

«Αν επιθυμούσε κανείς να γονατίσει την αγορά φωτοβολταϊκών και να την οδηγήσει στην κρίση, δεν θα επέλεγε καλύτερα μέτρα απ' αυτά που ανακοίνωσε στις 10/8 ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου», επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών σε ανακοίνωση του τονίζοντας ότι με τα μέτρα απειλούνται και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι αποφάσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ,

σύμφωνα με το Σύνδεσμο, αναστέλλουν την υποβολή νέων αιτημάτων και την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων φωτοβολταϊκών (με εξαίρεση τα οικιακά και όσα υπάγονται σε διαδικασία fast

track), με το επιχείρημα ότι υπάρχουν ήδη πολλά ώριμα έργα, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων για το 2020.

«Αν το επιχείρημα αυτό ευσταθούσε, τότε θα έπρεπε να υπάρξει αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας και για τα αιολικά, για τα οποία η ισχύς των αιτήσεων προς τη ΡΑΕ είναι σχεδόν δεκαπλάσια των στόχων. Κι όμως η ΡΑΕ συνεχίζει (και σωστά) να δέχεται αιτήσεις για αιολικά, γνωρίζοντας πως μόνο ένα μικρό ποσοστό των αιτήσεων θα υλοποιηθεί τελικά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά, ιδιαίτερα σήμερα που η χρηματοπιστωτική στενότητα δεν επιτρέπει την υλοποίηση των περισσότερων αιτήσεων», τονίζει ο ΣΕΦ.

Ο Σύνδεσμος διευκρινίζει ότι η απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ ευνοεί μόνο το παρεμπόριο αδειών, πλουτίζοντας

κάποιους επιτήδειους σε αντίθεση με χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές που θίγονται, ενώ αποθαρρύνει οποιονδήποτε ξένο επενδυτή θα ήθελε να επενδύσει στη χώρα.

«Ορισμένες αποφάσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ γράφτηκαν κυριολεκτικά στο πόδι, δημιουργώντας

ανισότητες μεταξύ επενδυτών, και εγείρουν μείζονα ερωτήματα, τόσο ως προς τη σκοπιμότητά

τους, όσο και ως προς τη νομιμότητά τους», αναφέρει ο ΣΕΦ.

Παράλληλα, το Υπουργείο προωθεί και τη μείωση της τιμής μονάδας των φωτοβολταϊκων, η οποία, σύμφωνα με το Σύνδεσμο οδηγεί σε μη βιώσιμες επενδύσεις.

Halkidikifocus.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: