16.7.12

Ευκαιρίες στην κτηματαγορά της Χαλκιδικής

2009041500400-preview
Πολλές ευκαιρίες για απόκτηση ακινήτου σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές υπάρχουν πλέον σε αρκετές περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ακόμη και σε προνομιακά σημεία.
Οσοι έχουν στην άκρη κάποια χρήματα και θέλουν να τα επενδύσουν στην κτηματαγορά, δε θα δυσκολευτούν να βρουν το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να δαπανήσουν γι' αυτό μια... περιουσία. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά μεσίτες στον «Α», πλέον σε πολλές περιοχές οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει ακόμη και κατά 40%, ενώ η πτώση στις αξίες των επαγγελματικών χώρων φτάνουν ή και υπερβαίνουν το 50%...

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι, ακόμη και σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές εντοπίσουν κάποιο επιθυμητό γι' αυτούς ακίνητο, αλλά δεν τους ικανοποιεί η τιμή πώλησής του, δε θα πρέπει να απογοητεύονται, αφού οι ιδιοκτήτες φέρονται έτοιμοι να δεχτούν σκληρά παζάρια. Ιδίως στη Χαλκιδική, όπως ανέφεραν κτηματομεσίτες της περιοχής, σχεδόν όλες οι τιμές των ακινήτων είναι συζητήσιμες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της αρχικώς ζητούμενης αξίας και αυτής στην οποία τελικά κλείνει η συμφωνία.
Μάλιστα, ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη και μεταξύ των νεόδμητων ακινήτων, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των τελευταίων έδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τις αξίες των μεταχειρισμένων.
Στο κέντρο της πόλης
Σε ποσοστά που ξεπερνούν το 30% κυμαίνεται σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια η πτώση των τιμών πολλών κατοικιών ακόμη και σε καλά τμήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της πόλης, Κώστα Γεωργάκο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες ακόμη και σε μια περιοχή της Θεσσαλονίκης στην οποία σπάνια μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος ακίνητο σε δελεαστική τιμή. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γεωργάκος, μεταχειρισμένες κατοικίες σε προνομιακά σημεία του κέντρου, οι οποίες παλαιότερα πωλούνταν προς 180.000 ευρώ, πλέον κοστίζουν 120.000 ευρώ.
Στη δυτική είσοδο
Μια άλλη περιοχή με πολλά ακίνητα και μάλιστα νεόδμητα σε αρκετά δελεαστικές τιμές είναι αυτή της Δυτικής Εισόδου. Στην εν λόγω περιοχή πριν από λίγα χρόνια καταγράφηκαν υψηλότατοι ρυθμοί ανοικοδόμησης, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα απούλητων καινούργιων κατοικιών, αφού η προσφορά δεν καλύφθηκε από τη ζήτηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν σημαντικά οι τιμές των ακινήτων και καινούργια σπίτια να πωλούνται ακόμη και με λιγότερα από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν πριν από λίγα χρόνια κόστιζαν 1.500 - 1.600 ευρώ/τ.μ.
Πολλές ευκαιρίες για απόκτηση ακινήτου σε δελεαστικές τιμές έχουν εμφανιστεί πλέον και στα όρια του δήμου Καλαμαριάς. Οπως ανέφερε στον «ΑτΚ» ο επίτιμος πρόεδρος των μεσιτών Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Λιάντας, καινούργιες κατοικίες σε αρκετά καλά σημεία της Καλαμαριάς πωλούνται πλέον μέχρι 2.500 ευρώ/τ.μ., όταν παλαιότερα η τιμή τους έφτανε ακόμη και τα 3.000 - 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε ό,τι αφορά τα μεταχειρισμένα σπίτια, οι τιμές σημαντικής μερίδας έπεσαν από τα 1.500 - 2.000 ευρώ/τ.μ. στα 1.000 - 1.300 ευρώ/τ.μ.
Με σημαντικό στοκ
Αρκετοί εργολάβοι με σημαντικό στοκ αδιάθετων ακινήτων πωλούν κάποια από αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές, προκειμένου να εξοικονομήσουν ρευστότητα, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιοχές με πολλά νεόδμητα ακίνητα, όπου είναι ιδιαίτερα υψηλός ο ανταγωνισμός. Οπως ανέφερε ο ίδιος, σε αυτές τις περιοχές συγκαταλέγονται η επέκταση της Θέρμης, ο Αγιος Ιωάννης Καλαμαριάς και το νεόδμητο τμήμα του Ευόσμου. Ειδικότερα, σήμερα στη Θέρμη υπάρχουν ακίνητα που πωλούνται προς 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν παλαιότερα κόστιζαν μεταξύ 1.800 και 2.000 ευρώ/τ.μ., στον Αγιο Ιωάννη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν κατοικίες ακόμη και με λιγότερα από 2.000 ευρώ/τ.μ., όταν οι τιμές τους έφταναν τα 2.500 - 3.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στον Εύοσμο καινούργια σπίτια πωλούνται ακόμη και με λιγότερα από 1.000 ευρώ/τ.μ.
Τέλος, πολύ μεγάλη είναι η πτώση των τιμών κάποιων ακριβών ακινήτων σε Πυλαία και Πανόραμα. Οπως είπε στον «ΑτΚ» ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Αγγελος Πασαλίδης, σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές έχουν «κατρακυλήσει» ακόμη και κατά 50%. Ο ίδιος ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μονοκατοικία στην Πυλαία, η οποία πωλούνταν προς 850.000 ευρώ και πλέον διατίθεται προς 450.000 ευρώ.
Τα αγροτεμάχια
Αρκετές ευκαιρίες για απόκτηση προνομιακών ακινήτων σε δελεαστικές τιμές υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Λιάντα, και μεταξύ των άρτιων και οικοδομήσιμων αγροτεμαχίων στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα γύρω από τον Τρίλοφο. Οπως ανέφερε ο ίδιος, σήμερα οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να βρουν έκταση γης μεγαλύτερη των τεσσάρων στρεμμάτων και μάλιστα πολύ κοντά σε άλλες κατοικίες, με τη δαπάνη των 150.000 ευρώ. Μέχρι πρότινος η τιμή των συγκεκριμένων ακινήτων έφτανε τις 250.000 ευρώ.
Οι επαγγελματικοί χώροι
Ο κ. Λιάντας αναφέρθηκε και σε ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ανέφερε τους αρκετά σύγχρονους γραφειακούς χώρους, αρκετοί από τους οποίους λειτουργούν και ως καταστήματα, που βρίσκονται στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, από τη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντίστασης και μέχρι σχεδόν το ύψος του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί από αυτούς πλέον πωλούνται προς 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν μέχρι πριν από λίγο καιρό η τιμή τους έφτανε μέχρι και τα 3.000 ευρώ/τ.μ.
Τέλος, πληθώρα ευκαιριών υπάρχει πλέον και στον τομέα των καταστημάτων ακόμη και στην «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα και όπως ανέφερε ο κ. Πασαλίδης, οι τιμές πώλησης πολλών μαγαζιών έχουν υποχωρήσει σημαντικά, σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 40%. Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετά καταστήματα σε λιγότερο προνομιακά σημεία της οδού Τσιμισκή, τα οποία μέχρι πρότινος πωλούνταν προς περίπου 30.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ή και περισσότερο και πλέον κοστίζουν 17.000 - 18.000 ευρώ/τ.μ. Εξάλλου, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ευκαιρίας στην «καρδιά» της οδού Τσιμισκή μπορεί να αναφερθεί η πρόσφατη πώληση καταστήματος προς 2,5 εκατομμύρια ευρώ, όταν το ίδιο ακίνητο μέχρι πρότινος κόστιζε 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην απόκτηση καταστήματος την τρέχουσα περίοδο, ακόμη και όταν η αγορά του μπορεί να χαρακτηριστεί ως μεγάλη ευκαιρία, διότι ο μεγάλος αριθμός ξενοίκιαστων μαγαζιών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην αποβεί ιδιαίτερα συμφέρουσα η επένδυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: