30.4.12

Χαλκιδική-Πιερία: Θα «βογγήξει» ο τουρισμός


Αισθητά μειωμένη θα είναι το φετινό καλοκαίρι η τουριστική κίνηση στις παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Στη μεν δεύτερη η μέση πληρότητα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 60% - 70%, στη δε Χαλκιδική κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστεί διαφορετική εικόνα ανάμεσα στα ξενοδοχεία και στα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα. Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, οι κρατήσεις θα είναι σίγουρα κατά 15% - 20% μειωμένες σε σχέση με πέρσι, χωρίς να μπορεί να γίνει ακόμη κάποια εκτίμηση για το ακριβές ποσοστό της πληρότητας, ενώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν αναμένεται να υπάρχει αξιοσημείωτη πτώση στις κρατήσεις, όπως ανέφερε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής, Αστέριος Ψαρογιάννης.
Πάντως, αυτοί που θα κρατήσουν «ζωντανή» τη φετινή τουριστική σεζόν σε Χαλκιδική και Πιερία θα είναι οι Βαλκάνιοι και οι Ρώσοι,
αφού -όπως είναι φυσικό λόγω της οικονομικής στενότητας- το ενδιαφέρον από Ελληνες είναι πολύ περιορισμένο, ενώ φαίνεται να έχουν «γυρίσει την πλάτη» οι Δυτικοευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί. Σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τουρισμό, σημαντική ζημιά αναμένεται να προκαλέσουν στις τουριστικές επιχειρήσεις κυρίως της Πιερίας αλλά και της Χαλκιδικής τα προβλήματα με τον κοινωνικό τουρισμό του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
Στο γεγονός ότι δε θα προκληθεί «καθίζηση» στην τουριστική κίνηση σε Χαλκιδική και Πιερία συμβάλλει και η πτώση των τιμών στα καταλύματα, αφού, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, κυμαίνεται μεταξύ 10% - 30% σε σχέση με πέρσι.
Χαλκιδική
Σε ό,τι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χαλκιδική, ο κ. Ψαρογιάννης σημείωσε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον από Ρουμάνους, Βούλγαρους, Σέρβους και Ρώσους θα υποκαταστήσει φέτος τις μειωμένες αφίξεις από Ελληνες και Δυτικοευρωπαίους, κυρίως Γερμανούς. «Φαίνεται ότι θα καταφέρουμε να... επιβιώσουμε, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, αφού μέχρι στιγμής παρουσιάζεται πολύ υψηλό το ενδιαφέρον στο διαδίκτυο για δωμάτια στη Χαλκιδική. Το τελευταίο προέρχεται στη συντριπτική πλειονότητά του από Ρώσους και Βαλκάνιους. Αν, για παράδειγμα, έχω 50 κρατήσεις, μόνο οι πέντε προέρχονται από Ελληνες και οι υπόλοιπες από Ρώσους, Βούλγαρους, Σέρβους και Ρουμάνους. Φέτος, οι Γερμανοί σπανίζουν, αφού από αυτούς προέρχεται μόλις το 2% των e-mail», τόνισε ο κ. Ψαρογιάννης. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι, επειδή οι τιμές των δωματίων έχουν μειωθεί περαιτέρω φέτος κατά 15% - 20%, δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν θα είναι βιώσιμες κάποιες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων. «Στη φουλ σεζόν με 45 - 50 ευρώ τη βραδιά θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν δωμάτια με δωρεάν Ιντερνετ, δορυφορική τηλεόραση, πάρκινγκ και κλιματιστικό», είπε ο κ. Ψαρογιάννης.
Ειδικότερα για την Κασσάνδρα, ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγιάννης, ανέφερε στον «ΑτΚ» ότι πολλές ελπίδες για τον τουρισμό της περιοχής επαφίενται στις αφίξεις των Ρώσων, οι οποίες αναμένονται να είναι αυξημένες, κυρίως σε ό,τι αφορά αυτούς που ανήκουν στα μεσαία οικονομικά στρώματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, ερωτηματικό αποτελεί μέχρι στιγμής η συχνότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των αφίξεων από τα Βαλκάνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολίτες από τις συγκεκριμένες χώρες «κατέκλυσαν» πέρσι την Κασσάνδρα.
Οσον αφορά στη Σιθωνία, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της περιοχής, Δημήτρης Δημητρός, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις των ενοικιαζόμενων δωματίων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα φέτος, αφού δεν αναμένεται να επισκεφτούν πολλοί Ελληνες την περιοχή: «Οι Γερμανοί έχουν ακυρώσει τις περισσότερες κρατήσεις, οπότε τα ξενοδοχεία που δουλεύουν με αυτούς ενδεχομένως να μην πάνε καλά. Στον αντίποδα, αναμένουμε να αυξηθούν οι αφίξεις από Ρώσους και Βαλκάνιους, με αποτέλεσμα να πάνε καλύτερα όσα ξενοδοχεία δουλεύουν με τις συγκεκριμένες εθνικότητες. Τέλος, το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής αναμένεται να στηρίξουν και φέτος Ρώσοι και Σέρβοι, οι οποίοι συνηθίζουν να συνδυάζουν τα καλοκαιρινά μπάνια με το θρησκευτικό τουρισμό».
Πιερία
Αρκετά προβληματισμένοι εμφανίζονται για τη φετινή σεζόν οι ξενοδόχοι της Πιερίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Ενωσης, Αφροδίτη Λέινα, αφού οι κρατήσεις είναι μέχρι στιγμής λιγότερες από άλλες χρονιές. «Παλαιότερα οι κρατήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 80% και 90%, όμως, φέτος βρίσκονται στο 60%. Υπάρχουν, ωστόσο, περιοχές της Πιερίας, όπως η Παραλία Κατερίνης, η Κατερινόσκαλα και ο Κορινός, όπου η πληρότητα κυμαίνεται μεταξύ 70% και 80%. Μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στη νότια Πιερία, την οποία επισκέπτονται κυρίως Ελληνες», είπε η κ. Λέινα.
Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι οι αφίξεις από τις βαλκανικές χώρες εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 10%, ωστόσο οι κρατήσεις από Γερμανούς είναι λιγότερες κατά 35% - 40%. Στον αντίποδα, παρατηρείται κατά 10% αύξηση του ενδιαφέροντος από Ρώσους για την περιοχή. «Σκοπεύουμε να κάνουμε μεγάλες προσφορές σε Ελληνες, τους οποίους ζητάμε από τα μέλη μας να αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερη ευαισθησία. Ωστόσο, το πλήγμα που αναμένουμε από τον ελληνικό τουρισμό θα είναι μεγάλο», είπε η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Σύμφωνα με την ίδια, οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρσι κατά 10% - 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: