Με την παρουσία και του εκπροσώπου τύπου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) -φθάνει σε λίγες ώρες στην Αθήνα από τις ΗΠΑ- αναμένεται να συνεχιστούν νωρίς σήμερα το απόγευμα οι συνομιλίες μεταξύ του Τσαρλς Νταλάρα και των Λουκά Παπαδήμου και Βαγγέλη Βενιζέλου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI+).
Η χθεσινή συνάντηση των δυο πλευρών χθες διήρκησε περισσότερες από τρεισήμισι ώρες γεγονός που καταδεικνύει ακόμα μια πράξη του μαραθώνιου διαβουλεύσεων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος για την πορεία των συζητήσεων εν τούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι :
· Το κλίμα που φαίνεται πως επικρατεί μετά και τις τελευταίες αυτές διαπραγματεύσεις είναι αυτό της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα επιτευχθεί τελικώς προς όφελος της Ελλάδας, το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων! Όπως εξάλλου τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και τις επόμενες ώρες, κάτι που επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του και το ΙΙF.
· Το τελικό επιτόκιο φαίνεται να διαμορφώνεται ίσως και κάτω του 4% τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ζωής των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι πιστωτές της Ελλάδος τα οποία εκτός απρόοπτου θα έχουν διάρκεια 30ετη.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για κουπόνι 3% γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί έκπληξη καθώς μέχρι πριν από λίγες ημέρες το IIF πρότεινε το επιτόκιο να είναι πέριξ του 5 έως 5,5%.
"Οι πιέσεις της Γερμανίας ήταν μεγάλες για κουπόνι που δεν θα ξεπερνά το 4%» δήλωσε στο protothema.gr κορυφαίος έλληνας αξιωματούχος. "Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος ωστόσο κάνεις δεν μπορεί να πει ότι έχουν φτάσει στο τέλος . Πάντως σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως
την Παρασκευή ή το αργότερο έως την Κυριακή το απόγευμα ", εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο εάν όλα πάνε καλά τότε η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να ανακοινώσει τους όρους της όλης διαδικασίας.
Επιπρόσθετα οι Έλληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν μεταξύ αστείου και σοβαρού και το γεγονός της άφιξης του εκπροσώπου τύπου του IIF στην Αθήνα . "Είναι ένα καλό σημάδι" εξηγούν με νόημα.
Την ίδια ώρα αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι επικεφαλής δύο ελληνικών τραπεζών, που μεταφέρουν σε συνομιλητές τους την πεποίθηση πως η επίτευξη της συμφωνίας είναι θέμα ολίγων ημερών, καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε: αν
δεν γίνει κάτι τέτοιο τότε δημιουργείται θέμα μείζονος σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη...
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές της Αθήνας και του Λονδίνου, εκείνο που πυροδότησε τεράστια ανησυχία στη γερμανική καγκελαρία και στη γαλλική προεδρία ήταν η εκτίναξη των spreads των πορτογαλικών ομολόγων στο 15%. Η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνομίλησαν επειγόντως με τον επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου IIF Τσαρλς Νταλάρα "απαιτώντας" άμεσα να επιτευχθεί λύση για την ολοκλήρωση του ελληνικού PSI το αργότερο έως την Κυριακή το βράδυ.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι τραπεζίτες πλέον φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν το προτεινόμενο επιτόκιο που εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση, ενώ τα νέα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 ετών.
Κορυφαίοι τραπεζίτες πάντως εξηγούν ότι: «θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, με πλήρη ενεργοποίηση των CDS, καθώς δύσκολα θα βρεθεί δανειστής να δεχθεί ένα haircut 68% - όπως αυτό που προωθείται στην πράξη - οπότε η συμφωνία για το PSI θα είναι μη εθελοντική».
Ακόμα και ο Hans Rodeker επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Morgan Stanley, δηλώνει πως ακόμη και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 90% η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταφέρει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ και τόνισε ότι το καλύτερο, πιο αισιόδοξο σενάριο για τη χώρα μας στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων είναι να ανέλθει η συμμετοχή στο PSI στο 75%. Κάτι που απλά δεν φτάνει .
Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του Patrick Armstrong, στελέχους της Armstrong Investments, ο οποίος μιλώντας στο δίκτυο CNBC, προέβλεψε πως «το PSI δεν πρόκειται να φτάσει ούτε κοντά στο 90% - ποσοστό το οποίο είχε θα χρειαστεί για να κατέβει το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ εντός μιας δεκαετίας».
Στον αντίποδα το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για μια "Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας δίχως να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές"…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου