Στα όρια της υποκρισίας κινήθηκε σύσσωμο το πολιτικό σύστημα αναφορικά με την αποκάλυψη του protothema.gr για την αύξηση κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων το 2011 σε σχέση με το 2010 καθώς μόνο μπροστά στην δημόσια κατακραυγή έσπευσε να δηλώσει «έκπληκτο» και να ζητήσει δραστική περικοπή των σχετικών κονδυλίων.
Πιο αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε άτοπη και άκαιρη την αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων, επισημαίνοντας πως «δεν την εγκρίνει». Πρόσθεσε όμως ότι «Άκουσα, από κάποιο συνάδελφο του ΠΑΣΟΚ ότι είναι εναντίον της χρηματοδότησης των κομμάτων. Είναι πολύ εύκολο να το λες αυτό και πολύ αβανταδόρικο, ιδιαίτερα παραμονές εξελίξεων στο κόμμα. Όσοι δεν θέλουν να χρηματοδοτούνται τα κόμματα από το κράτος να μας πουν από πού θα χρηματοδοτούνται. Αν θέλουμε την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος και θέλουμε να είμαστε σοβαροί, πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από τους ιδιώτες με διαδικασίες διαφανείς και κυρώσεις τρομακτικές, και αυτό να συμφωνηθεί και να τηρηθεί από όλους». Επιπροσθέτως, και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως «εντυπωσιάστηκε» από το γεγονός ότι αυξήθηκε το κρατικό χρήμα που οδηγήθηκε στα ταμεία των κομμάτων.
Από την πλευρά της ΝΔ, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Θανάσης Σκόρδας υποστήριξε πως είναι «τουλάχιστον ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες αρχές λανθασμένα στοιχεία σ' ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σ' ό,τι αφορά τη ΝΔ τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρονται στα ποσά που θα μπορούσε να πάρει και όχι αυτά που πήρε τελικά» και πρόσθεσε «Η αλήθεια είναι ότι για το 2011 η ΝΔ εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010. Συγκεκριμένα το 2010 εισέπραξε συνολικά 15.056.167, ενώ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ. Εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος, καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων».
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης δεν καθορίζεται από τα κόμματα, όπως ψευδέστατα διαδίδουν τα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για αυξήσεις, όταν μάλιστα μέρος της δεν έχει δοθεί. Καθορίζεται από νόμο του 2002 και το ετήσιο ύψος της αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το ύψος του κάθε φορά κρατικού προϋπολογισμού». Τονίζει πως «δεν θα είχε αντίρρηση να δεχτεί τη μείωση της κρατικής επιδότησης για λόγους αλληλεγγύης στο λαό που δεινοπαθεί παρόλο που την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει τη χρησιμοποιεί για να ενημερώνει το λαό και να δρα για την οργάνωση της πάλης του» και συμπληρώνει ότι «το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να μειωθούν δραστικά οι βουλευτικοί μισθοί και να καταργηθούν οι βουλευτικές συντάξεις και αποζημιώσεις».
Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωση περιορίζεται στο ότι «Μπορούμε και με λιγότερα» και προσθέτει ότι «Αλλά τα χρήματα που δίνονται στα κόμματα ξαναγυρίζουν στην αγορά υπό μορφή μισθών, υπό μορφή αγορών, υπό μορφή ενοικίων κλπ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και ουσιαστικά στη λογική της διαφάνειας και της διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας των κομμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ύπαρξη ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και θα εμποδίζουν την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων».
Από την άλλη όμως υποστηρίζει ότι «Ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει ως σκοπό να βάλει όλα τα κόμματα στο ίδιο κάδρο: της μίζας, της διαφθοράς, του κρατικοδιαιτισμού και της αδιαφάνειας. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι το ίδιο το τμήμα του πολιτικού συστήματος που επί χρόνια έκανε πάρτι με τις σκανδαλώδεις, άδηλες χρηματοδοτήσεις από επιχειρήσεις, το βόλεμα «ημετέρων» σε κρατικές θέσεις και τα εκατομμύρια σε ΜΚΟ, τώρα κάνει «ιερό» αγώνα εναντίον της κρατικής χρηματοδότησης».
Τέλος η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει «• Δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Την ώρα που η κοινωνία στενάζει δεν μπορεί να μοιράζει η πολιτεία αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των κομμάτων
• Να μειωθεί αποφασιστικά η βουλευτική αποζημίωση, όπως έχει συμβεί με τους μισθούς όλων όσοι πληρώνονται από το δημόσιο.
• Οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, μόνο από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα.
• Να καταργηθεί η αποζημίωση για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμα αποζημίωσης από τη συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου