18.12.11

Εορταστικό ωράριο με κίνηση και…watch shopping


Ανοιχτά ήταν σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα και στη Θεσσαλονίκη με τους εμπόρους να ακολουθούν το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι καταναλωτές κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης για την καθιερωμένη βόλτα ωστόσο αρκέστηκαν στο να μπαίνουν στα καταστήματα και απλά να βλέπουν κάτι που στη διεθνή ορολογία ονομάζεται ως watch shopping.


Αντίθετα τα καφέ είχαν την τιμητική τους τα οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτα, πράγμα το οποίο έδειξε ότι η Κυριακή είχε κόσμο πιο πολύ για τη βόλτα και τον καλό καιρό, παρά για τα ψώνια.
Οι καταστηματάρχες έδειχναν και αυτοί απογοητευμένοι καθώς η κίνηση ήταν εξαιρετικά πεσμένη σε σχέση με πέρυσι με κάποιους να κάνουν λόγο για πτώση έως και 60% και να εκφράζουν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον.
«Συνεχώς πέφτουμε»
Για ατελείωτη κατρακύλα κάνει λόγο η κ. Γιαννακίδου που διατηρεί κατάστημα με παιδικά ρούχα στο κέντρο της πόλης. «Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και ειδικά τώρα στις γιορτές ο κόσμος δεν ψωνίζει κάτι που δε γινόταν σε καμία περίπτωση τα προηγούμενα χρόνια. Πάντα υπήρχε οικονομική δυσπραγία αλλά στις γιορτές υπήρχε κίνηση ό,τι και να γινόταν, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πρωτοφανές. Συνεχώς πέφτουμε και δεν ξέρω που θα φτάσουμε.», είπε χαρακτηριστικά.
Πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που άρχισαν τις εκπτώσεις στα μαγαζιά τους για να προσελκύσουν πελάτες, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένα είδη και ξεκινούν από 15% και φτάνουν μέχρι το 60%, ενώ κάποιοι κάνουν έκπτωση σε όλα τους τα είδη, πράγμα που είναι ενδεικτικό της παρούσας κατάστασης.
Όσο για τα πολυκαταστήματα, η Ελένη, υπεύθυνη σε πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης, μας είπε ότι οι καταναλωτές έρχονται κατά κύματα αλλά κοιτάνε να πάρουν κάτι με προσφορά ή να πραγματοποιήσουν κάποια έρευνα αγοράς, παρά να κάνουν τα ψώνια των εορτών.
«Ίδιες τιμές, μειωμένη κίνηση»
Πεσμένα ήταν πράγματα και στην κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης με τον κόσμο από ότι φαίνεται να περιμένει την τελευταία στιγμή να κάνει τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, βλέποντας τι μένει στο πορτοφόλι του με τις πολλές άλλες υποχρεώσεις.
«Οι τιμές μας είναι ίδιες σε σχέση με πέρυσι, αλλά ο κόσμος δεν ψωνίζει ακόμα και τα πράγματα είναι χειρότερα χρόνο με το χρόνο», μας είπε ο ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στο Καπάνι κ. Γιώργος Καλοχριστιανάκης και προσέθεσε ότι περιμένουν να προχωρήσουν οι μέρες για να δουλέψουν περισσότερο.
Κάτω και τα λαχεία
Εκεί που περιμέναμε τα λαχεία και τα τυχερά παιχνίδια να παρουσιάσουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι, συμβαίνει το αντίθετο σύμφωνα με τον κ. Γιώργο, λαχειοπώλη στην οδό Τσιμισκή.
«Υπάρχει πτώση περίπου στο 30%, αυτός που έπαιρνε πέντε λαχεία για παράδειγμα, παίρνει τώρα δύο και αυτός που έπαιρνε ένα ή δύο, συνεχίζει να παίρνει ένα ή και πολλές φορές κανένα.
Σε ερώτηση μας σε κεντρικό πρακτορείο του ΟΠΑΠ, μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά σε σχέση με πέρυσι, με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα λαχεία παρουσιάζουν κάποια πτώση, αλλά βέβαια κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο γιατί οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τα γιορτινά λαχεία από τους πλανόδιους.
«Δε στολίζει ο κόσμος»
Η κ. Άννα Μαργαροπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος με χριστουγεννιάτικα στολίδια ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ κάτω σε σχέση με πέρυσι, έως και 50%.
«Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο κόσμος δε στολίζει, τα μπαλκόνια είναι σε πολλές περιπτώσεις αστόλιστα. Δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα αλλά ούτε και η διάθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: