Νέα δεινά για τον πολίτη προμηνύει η παρουσία εκπροσώπων της τρόικα στην Αθήνα, όπου θα συζητηθούν νέες μειώσεις αποδοχών και απολύσεις για το Δημόσιο, περικοπές δώρων και μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ανατροπή του ΕΣΥ και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Τα νέα μέ
τρα που θα αποφασιστούν αποσκοπούν στο να προετοιμάσουν το έδαφος για ένα νέο δάνειο ύψους 139 δισ. ευρώ και τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες, που έχουν συμφωνήσει σε κούρεμα κατά 50%.
Από κυβερνητικής πλευράς θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις για τα νέα μέτρα, καθώς έχει διαπιστωθεί αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και αποτυχία στις περικοπές εξόδων, με το έλλειμμα να εκτιμάται ότι θα είναι άνω του 9,5% για το 2012, με στόχο το 9%.
Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της τρόικα θα ελέγξουν σχεδόν όλα τα υπουργεία, θα κάνουν ένα διάλειμμα για Χριστούγεννα και θα επιστρέψουν τον Ιανουάριο.
Στη χώρα μας, εκτός από τους εκπροσώπους της τρόικα, θα καταφθάσουν ο Τ. Νταλάρα για το PSI, ο επίτροπος Χαν και ο Χ. Ράιχενμπαχ για το ΕΣΠΑ.
Για όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 16:00 το απόγευμα.
Στο στόχαστρο 13ος και 14ος μισθός
Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει «πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθωτούς που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία είχε υπογραφεί το 2010, με παράλληλη μείωση του κατώτατου μισθού.
Επιπλέον, θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα συνδεθεί άμεσα με τη δημιουργία ενός πιο «ευέλικτου» εργασιακού πλαισίου, όπου θα ενισχυθούν εναλλακτικές μορφές απασχόλησης (μειωμένο ωράριο, ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις). Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με όσα λένε οι εκπρόσωποι της τρόικα, αποτελεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Αναμένεται να ασκηθούν νέες πιέσεις για περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με νέες απολύσεις, κατάργηση περισσότερων δημοσίων φορέων και οριζόντιες μειώσεις αποδοχών.
Προς ιδιωτικοποίηση τα κρατικά νοσοκομεία
Πλήρη ανατροπή όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στον χώρο της Υγείας και ειδικότερα στο ΕΣΥ και στα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Αύριο αναμένεται να παραδοθεί στους εκπροσώπους της τρόικα πόρισμα 500 σελίδων που έχουν συντάξει «σοφοί» του υπουργείου Υγείας, στο οποίο προτείνονται ριζικές ανατροπές.
Ουσιαστικά εισηγούνται την επιβολή ενός «υγειονομικού μνημονίου» στο ΕΣΥ, με μέτρα που θα αλλάξουν τον δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά και τη σχέση εργασίας των ιατρών και του προσωπικού.
Μεταξύ άλλων, η επιτροπή θα θέσει προς έγκριση ακόμη και την πώληση δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς και την παραχώρηση ολόκληρων κλινικών σε ιδιώτες!
Εκτός αυτού, θα θέσει υπ' όψιν των εκπροσώπων της τρόικα και την αναθεώρηση του θεσμού του ιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ θα προτείνει και την εφαρμογή ειδικού «ποινολογίου» για όσους γιατρούς και νοσηλευτές δεν είναι αποδοτικοί, οι οποίοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν πρόστιμα!
Διαβουλεύσεις για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ
Το άλλο μεγάλο μέτωπο για την ελληνική κυβέρνηση σχετίζεται με τον τρόπο εκτέλεσης του προγράμματος επενδύσεων ΕΣΠΑ. Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν και ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ, θα συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και με άλλους υπουργούς για την επιτάχυνση των διαδικασιών συγχρηματοδότησης έργων υποδομής και εκσυγχρονισμού υπηρεσιών, τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.
Ιδιαίτερο βάρος στη διάρκεια των συζητήσεων αναμένεται να δοθεί στην εύρεση λύσεων για την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Αν και η κοινοτική χρηματοδότηση για το ΕΣΠΑ θα φθάσει το 95%, η γραφειοκρατία και η δυσλειτουργία που παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν προκαλέσει σειρά καθυστερήσεων στην εκτέλεση των προβλεπόμενων προγραμμάτων.
Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI αναμένεται να ενταθούν, με στόχο του οικονομικού επιτελείου η μείωση του ιδιωτικού χρέους κατά 50% να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Για τον λόγο αυτό θα συζητηθεί και το θέμα των εγγυήσεων που ζητούν οι τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν στη μελλοντική αγορά νέων ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος χαρακτήρισε καλούς τους οιωνούς για τη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι επιδιώκεται να υπάρξει όσο τον δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το γεγονός πως στα συμπεράσματα της Συνόδου αποσαφηνίζεται ότι το ελληνικό PSI είναι μοναδική περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί, θα βοηθήσει στις διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου