16.12.11

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΜΕΤΡΩΝ

Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Νέα μέτρα περιμένει να ακούσει η τρόικα από την κυβέρνηση κατά την επόμενη επίσκεψή της στα μέσα Ιανουαρίου, όπως διεμήνυσαν τα στελέχη της που επισκέφθηκαν την Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες.Το μέγεθος των μέτρων εκτιμάται ότι θα...









είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ, αφού οι τελευταίες προβλέψεις για τον προϋπολογισμό αναφέρουν ότι το έλλειμμά του θα διαμορφωθεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή 1% υψηλότερα από τον στόχο.
Το περιεχόμενο των μέτρων θα είναι βεβαίως το κρίσιμο θέμα της συζήτησης, αλλά ήδη τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση εμφανίζονται να έχουν αποκλείσει τις οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και τους νέους φόρους. Η τρόικα, διά των δηλώσεων του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ την Τετάρτη στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έδειξε την προτίμησή της στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Εναλλακτικά, αντί απολύσεων, ίσως προκριθεί ένα αποτελεσματικότερο σύστημα εφεδρείας με κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων, το οποίο μπορεί να βασιστεί σε νέα νομοθετική ρύθμιση.
Αλλα μέτρα που εκτιμάται ότι θα συζητηθούν, με βάση και την 5η αξιολόγηση της Κομισιόν και του ΔΝΤ, είναι μια δραστικότερη περικοπή των προνοιακών επιδομάτων, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεσματικότερες μειώσεις στις δαπάνες των νοσοκομείων.
Το δύσκολο θα είναι σε κάθε περίπτωση να εξασφαλισθεί η πολιτική συμφωνία των τριών κομμάτων προκειμένου να αποφασισθούν τα μέτρα, καθώς ο κ. Σαμαράς επιμένει να κρατά αποστάσεις από την πολιτική του Μνημονίου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν δεσμευθούν όλοι για τα μέτρα, μόνο μια κυβέρνηση με νωπή εντολή θα τα πάρει.
Στην εκτίμηση ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ οδηγείται πλέον το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η πορεία των εσόδων συνεχίζει να είναι απογοητευτική, με το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου να είναι μειωμένα κατά 9,5% σε σύγκριση με πέρυσι.

ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ. Παράλληλα, εκτός στόχων κινούνται και οι δαπάνες, με τις μεγαλύτερες υπερβάσεις να εμφανίζονται στις επιχορηγήσεις των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και σε μικρότερο βαθμό των νοσοκομείων. Η «άσπρη τρύπα» των οργανισμών αυτών έχει γίνει και πάλι «μαύρη», παρατηρούν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αρχικώς είχε προβλέψει ότι θα παρουσίαζαν πλεόνασμα. Συνολικά, το υπουργείο εκτιμά ότι η υστέρηση εσόδων θα είναι της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα περιορίζει την εκτιμώμενη υστέρηση στα 900 εκατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: