9.12.11

Φεύγουν μαθητές από τα ιδιωτικά κάθε μήνα


Απώλειες καταγράφουν τα ιδιωτικά σχολεία, καθώς περίπου 4.000 μαθητές «ξεγράφτηκαν» από την ιδιωτική εκπαίδευση, ύστερα από αδυναμία των γονιών τους να πληρώσουν τα δίδακτρα. Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί των Ιδιωτικών σχολείων
 είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 40% από τον περασμένο μήνα, καθώς οι ιδιοκτήτες σχολείων απειλούν με λουκέτα. Η κρίση πάντως έφερε και τα «τεφτέρια» ακόμα και στα Ιδιωτικά σχολεία, καθώς πολλοί γονείς αδυνατώντας να καταβάλλουν τα δίδακτρα ζητούν πίστωση χρόνου από τους διευθυντές των σχολείων. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που ζητούν από τους ιδιοκτήτες σχολείων να μειώσουν τα δίδακτρα, προκειμένου να καταφέρουν να φανούν συνεπείς και να μην πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως φαίνεται αποφασισμένο να κάνει αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση με νομοσχέδιο που καταρτίζει, μελετώντας το ενδεχόμενο να δώσει στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών τη δυνατότητα να κινηθούν όπως επιθυμούν στα προγράμματα Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα των δημοσίων σχολείων. Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου φαίνεται ότι θα επιλέξει αυτή τη λύση για τα ιδιωτικά σχολεία, καθώς ευνοεί τις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με αντιπροσωπία του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα του νέου μισθολογίου και ετέθησαν, υπόψη του υπουργού, θέματα που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση.

 Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, η μείωση στις εγγραφές ήταν κατά μέσο όρο 5%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά «διαρροής» μαθητών να σημειώνονται στις τάξεις του λυκείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά φθάνουν επιστολές στο υπουργείο Παιδείας από ιδιωτικά σχολεία που αδυνατούν να συνεχίσουν και απειλούν με «λουκέτο» αν δεν προχωρήσουν σε μειώσεις αποδοχών των εκπαιδευτικών.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών Μιχάλη Κουρουτό, οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι οι μισθοί τους δεν πρέπει να εξομοιωθούν με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, κρίνοντας τις περικοπές ως παράνομες. Όπως λέει ο κ. Κουρουτός, οι μισθοί των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αυξήθηκαν από το 2004 έως το 2010 κατά 1%-3%, σύμφωνα δηλαδή με τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Αντίθετα, τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, όπως επισημαίνει ο κ. Κουρουτός, αυξήθηκαν από 40% έως και 150%, ύστερα από την απελευθέρωσή τους με το νόμο Σιούφα, ενώ τα δίδακτρα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα τα δύο τελευταία χρόνια, με απόφαση του υπουργείου Εμπορίου. Και ο κ. Κουρουτός υπογραμμίζει: «Δεν κινούνται όλα τα σχολεία με την ίδια ταχύτητα καθώς υπάρχουν σχολεία που διατηρούν τους μαθητές τους, ενώ κάποια άλλα διαπιστώνουν απώλειες».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θανάσης Ζαχόπουλος επισημαίνει ότι πολλά Ιδιωτικά σχολεία δεν έκαναν τη μείωση των δημοσίων εκπαιδευτικών αλλά περιορίστηκαν στο 10%, στις περιπτώσεις που τα σχολεία δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οπως επισημαίνει πάντως ο κ. Ζαχόπουλος έχουν βγει τα τεφτέρια σε πολλά σχολεία καθώς οι γονείς αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δυσκολεύονται να καταβάλλουν στην ώρα τους τα δίδακτρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή τη χρονιά λειτουργούν πανελλαδικά 220 ιδιωτικά σχολεία.

 Οι γονείς των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων, αλλά και επιχειρηματίες που έπεσαν έξω, δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά και προτιμούν να τα στείλουν στα δημόσια σχολεία. Αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει 6 ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα. Αρκετοί γονείς προκειμένου να γλιτώσουν περίπου 800 ευρώ κόβουν το έξοδο του σχολικού λεωφορείου και πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους μόνοι τους με το αυτοκίνητο στο σχολείο.

 Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε είναι ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα δύο τελευταία χρόνια (2009-2010 και 2010-2011) εγκατέλειψαν τα ιδιωτικά περίπου 4.000 μαθητές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: