9.1.15

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα…

Με την καινούργια χρονιά ξεκίνησε επίσημα και η προεκλογική περίοδος με τα πράγματα να εξελίσσονται όπως προβλέπονταν ...αλλά όχι και ακριβώς.

Δηλαδή προβλεπόταν από την πρώτη στιγμή ότι...Νέα Δημοκρατία και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα ήταν οι δύο πρωταγωνιστές στη μάχη, με φαβορί τον δεύτερο, αλλά δεν προβλεπόταν να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τόσο σύντομα τάση για κλείσιμο της ψαλίδας,
στο βαθμό βέβαια που είναι αξιόπιστες.
Γατί μπορεί να μην είναι και τόσο αξιόπιστες, όπως έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία, αφού ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους και ένα άλλο κοροϊδεύουν συνειδητά όταν ερωτώνται, γεγονός που ενισχύει τη ρευστότητα.

Προβλεπόταν επίσης ότι Νέα Δημοκρατία θα έφτανε στα άκρα για να ενσπείρει τον φόβο στους πολίτες για το τι πρόκειται να συμβεί στη ώρα, στην οικονομία και στους ίδιους αν κερδίσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά δεν προβλεπόταν ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από την πλευρά του θα εμφάνιζε τόσο άμεσα σημάδια εσωτερικών αντιφάσεων, με το ένα στέλεχος να λέει το άλφα και το άλλο να προσπαθήσει να καλύψει κατά κάποιο τρόπο αυτό που είπε το προηγούμενο. Ούτε αναμενόταν η τόσο εμφανής συνέχιση της τακτικής της τρομοκράτησης των αντιπάλων.

Μία τακτική που είχε ξεκινήσει με την τρομοκράτηση και τους προπηλακισμούς σε βάρος των Πασόκων όταν αυτοί ήταν στην εξουσία, συνεχίστηκε οργανωμένα κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, πήρε νέα μορφή με την τρομοκράτηση των βουλευτών που θα τολμούσαν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τώρα έκανε ένα νέο ποιοτικό βήμα με την τρομοκράτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μία μεταβλητή που προστέθηκε κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ήταν το άδειασμα του Φώτη Κουβέλη και των άλλων της ΔΗ.ΜΑΡ. από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αφού πρώτα τους έστυψαν. Τους έκαναν να πιστέψουν, κυρίως τον Κουβέλη που αποδείχθηκε ελάχιστος, ότι θα τους πρόσφεραν θαλπωρή στο Επικρατείας και στα άλλα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αρκεί να μη ψήφιζαν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκείνοι … έκαναν το καθήκον τους και μετά τους είπαν πριτς!

Τώρα ο Κουβέλης λέει ότι η ΔΗ.ΜΑΡ θα κατέβει αυτοδύναμη στις εκλογές, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η ΔΗ.ΜΑΡ. τελείωσε με άθλιο τρόπο και εκείνο που ίσως μένει για όσους σκέπτονται τη συνεργασία μαζί του, είναι η μεταχείριση των ΔΗ.ΜΑΡιτών από την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ήδη έφαγε μεγαλοπρεπή πόρτα το αστέρι που ονομάζεται Πεταλωτής και άφησε να εννοηθεί ότι οι Σοσιαλιστές – Δημοκράτες του Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε ίσως να συνεργαστεί με ον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Όπως και νάχει πάντως, μεταβλητή με απροσδιόριστες συνέπειες αποτελεί και το Κίνημα Σοσιαλιστών – Δημοκρατών. Η ίδρυσή του από τον Γ. Παπανδρέου είχε προαναγγελθεί, αλλά επικρατούσε μέχρι το περασμένο Σάββατο και μία αμφιβολία αν θα πραγματοποιούσε την απειλή του. Την πραγματοποίησε λοιπόν και τώρα δεν είναι καθόλου βέβαιο αν μετά τη διάσπασή του το ΠΑΣΟΚ θα μπει στη νέα Βουλή , όπως δεν είναι βέβαιο ότι θα μπει και το κόμμα του . Παπανδρέου. Ερώτημα επίσης είναι από πού θα πάρει ψήφους, όσους πάρει, το κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Μόνον από το ΠΑΣΟΚ, ή και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Είναι φανερό ότι οι ΣΥΡΙΖαίοι φοβούνται ότι κάτι θα χάσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα το δούμε…

Κατά το άλλα, καινούργιο είναι και το Ποτάμι και όλοι πιστεύουν ότι θα κάνει μία καλή εμφάνιση στις εκλογές και ενδεχομένως να παίξει κρίσιμο ρόλο μετά από αυτές, με την έννοια ότι θα μπορεί να συνεργαστεί είτε με τη μία πλευρά, είτε με την άλλη. Αν και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει φροντίσει να διατηρεί αποστάσεις και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιθυμεί συνεργασία ή και αν θα μπορεί να την κάνει, με δεδομένη την κατάσταση στο εσωτερικό του.

Από εκεί και πέρα όμως μπορεί να μείνει μόνο το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή για συνεργασία, που από τα πράγματα πρέπει και να αποκλειστεί. Το ΚΚΕ γιατί δεν θέλει και Χρυσή Αυγή γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει σκέψη γι΄ αυτήν. Θεωρητικά λοιπόν μένει μόνον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν μπει βέβαια στη Βουλή. Άρα, νέες εκλογές αν έλθει πρώτος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εκτός όλων των άλλων;
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή.


Του κ.Άγ.Στάγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: