16.11.14

Ο Μεγάλος Μαλάκας

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Αφορμή για το αρθρίδιο τούτο αποτέλεσε η θριαμβευτική ανάρτηση του ευγενούς τούτου ιστολογίου που πανηγύριζε, επειδή....
υπεγράφη επί τέλους η σύμβαση για εγκατάσταση PET-CT στο Θεαγένειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκηςhttp://taxalia.blogspot.gr/2014/08/pet-scan.html. Κάτι με έτρωγε, κάτι δεν μου πήγαινε καλά και άρχισα να ψάχνω.


Στην αρχή έπεσα πάνω σε μία ερώτηση που είχε υποβάλει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2009 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έκτωρ Νασιώκας, ο οποίος ρωτούσε τον τότε υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, γιατί αντικατέστησε δύο διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίου από μέλη της Επιτροπής Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών. Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα. Τα παραθέτω.


Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας [ΚΕΣΥ] είχε γνωμοδοτήσει την 14.10.2008 ότι θα πρέπει να χορηγούνται άδειες εγκατάστασης PET-CT μόνον σε δημόσια νοσοκομεία, στα δε ιδιωτικά θεραπευτήρια, αφού πρώτα θα είχαν εγκατασταθεί PET-CT στα δημόσια θεραπευτήρια. Ο λόγος προφανής: να παρέχονται υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς, κυρίως, με κόστος € 1.500 περίπου ανά εξέταση, αφού τα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αθήνας που είχαν ήδη πάρει άδεια λειτουργίας χρέωναν σε € 2.500 - 3.000 για κάθε τέτοια εξέταση. Ο υπουργός έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, αλλά επειδή το κράτος δεν διέθετε χρήμα για την εγκατάσταση του πανάκριβου αυτού μηχανήματος στα περιφερειακά νοσοκομεία, είπε ο υπουργός να εξετάζονται και αιτήσεις ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Και τούτο, διότι ένα τέτοιο μηχάνημα κοστίζει γύρω στα € 3.000.000, τα οποία δεν διέθετε το Δημόσιο. Ας πούμε ότι με τις μίζες που επέστρεψε ο Κάντας μπορεί το κράτος να εγκαταστήσει σήμερα 6 τέτοια μηχανήματα στην περιφέρεια, ώστε ο καρκινοπαθής της Β. Ελλάδος ή της Κρήτης να μην αναγκάζεται να έρχεται στην Αθήνα για να κάνει αυτή την εξέταση. Ή ότι με τις μίζες των κάθε είδους λαμογίων θα μπορούσε το κράτος να εγκαταστήσει τουλάχιστον 5.000 τέτοια μηχανήματα. Έτσι, λοιπόν, η Επιτροπή Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, συγκροτούμενη από ειδικούς πάντοτε πανεπιστημιακούς επιστήμονες, ενέκρινε την εγκατάσταση PET-CT σε ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα στην Κρήτη και στη Λάρισα.


Ένα από τα κριτήρια χορήγησης της άδειας εγκατάστασης PET-CT ήταν και το πληθυσμιακό: ένα μηχάνημα ανά 750.000 κατοίκους. Και τούτο, για να προστατεύεται ο πληθυσμός από την ακτινοβολία βάσει του Κανονισμού Ακτινοπροστασίας. [ ΣΗΜ: αυτό το κριτήριο το κατήργησε ο Mπουμπούκος την 04.10.2013. Για τον ανταγωνισμό ρε γαμώ το. Παρά ταύτα η περιφέρεια δεν διαθέτει ακόμη το μηχάνημα].


Η Επιτροπή, όμως, φρονίμως, ποιούσα εισηγήθηκε στον υπουργό, όπερ αυτός απεδέχθη, ότι καμμία ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα δεν θα παίρνει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του μηχανήματος, αν δεν εφαρμόζει το τιμολόγιο του Δημοσίου, αφού σε τελική ανάλυση το κόστος της εξέτασης θα φέρει το Ασφαλιστικό ταμείο του εξεταζομένου είτε η εξέταση γίνεται σε δημόσιο είτε γίνεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο.


Και ενώ είχεν εγκριθεί η άδεια σκοπιμότητος για την εγκατάσταση του μηχανήματος σε ιδιωτικούς φορείς , διατάσσεται έρευνα για τα πεπραγμένα της Επιτροπής. Συντάσσεται εν τάχει ένα πόρισμα, με το οποίο καταμαρτυρείται στην Επιτροπή ότι ευνόησε τις μονάδες, στις οποίες είχε δώσει άδεια σκοπιμότητος έναντι άλλων. Ακολούθως ο νέος υπουργός που ακούει στο όνομα Μαριλίζα δίνει εντολή στις Νομαρχίες που ανακαλούν όλες τις άδειες σκοπιμότητος που είχαν χορηγηθεί. Για την αποκατάσταση της τάξης ρε γαμώ το. Το ήθος πάνω απ’ όλα.


Έτσι, λοιπόν, η περιφέρεια στερείται του μηχανήματος τόσα χρόνια και θα αποκτήσει σε λίγο μόνον η Θεσσαλονίκη. Πάλι καλά.


Κατά τα λοιπά ορισμένες ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες στην Αθήνα που διαθέτουν το μηχάνημα έκαναν και το ακόλουθο κόλπο: ενώ η εξέταση είναι ολόσωμη, χρέωναν μία εξέταση για το κεφάλι και μία για το κάτω μέρος του σώματος, ώστε να διπλασιάζουν τη χρέωση.


Από το 2008, λοιπόν, θα μπορούσαν να κινηθούν οι διαδικασίες εγκατάστασης PET-CT στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μην αναγκάζονται οι καρκινοπαθείς να κατεβαίνουν στην Αθήνα από τη Β. Ελλάδα.
Έξη ολόκληρα χρόνια για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου αξίας € 3.000.000. Για τις τράπεζες, που έλεγε και ο Γιωργάκης, υπάρχουν δισεκατομμύρια. Για τον φουκαρά τον καρκινοπαθή ούτε σάλιο που έλεγε ο Λοβέρδος. Ναι, ο κ. Λοβέρδος που ως υπουργός Υγείας έθεσε νέους όρους χορήγησης αδειών εγκατάστασης PET-CT σε ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες, μεταξύ των οποίων δεν υπήρχε πλέον η υποχρέωση να εφαρμόζουν αυτές το τιμολόγιο του Δημοσίου. Για την απελευθέρωση της μάσας ρε γαμώ το! Και μετά έρχονται οι σοσιαλισταράδες και σου λένε ότι έφεραν το βάρος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας για να έλθει μετά ο Άδωνις και να επαίρεται ότι χάλασε το πάρτι στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Να σημειώσω ότι οι κάτοικοι της Θράκης που έχουν τα αναγκαία χρήματα έχουν και τη δυνατότητα να κάνουν την εξέταση PET-CT στην Ανδριανούπολη. Μόλις πέντε χιλιόμετρα από τον Έβρο εντός του τουρκικού εδάφους. Λίγο είναι;


Και τώρα θα μου πείτε «τί σχέση έχει ο τίτλος με το άρθρο;». Έχει και παραέχει με τον έλληνα πολίτη που σπεύδει να ψηφίσει τον κάθε παπάρα που του υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια και στη συνέχεια ξεχνάει ό,τι είχε υποσχεθεί και δουλεύει υποχθόνια αδιαφορώντας για την υγεία, την παιδεία, την ευημερία του λαού γενικώς. Ίσως ο τίτλος να ήταν ακριβέστερος, αν έγραφα «Ο Μεγάλος Έλληνας Μαλάκας». Άλλωστε, είναι ένας τίτλος πασπαρτού. Κολλάει παντού!


Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄
Υ.Γ. Παράδειγμα Μεγάλου Έξυπνου άρτι ορκισθέντος βουλευτή της ΝΔ.



<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/VTwsqlbnyKk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Δεν υπάρχουν σχόλια: