17.11.14

Δημόσιος χώρος υπό ιδιωτική αστυνόμευση με σκύλους στις Σκουριές

Εχτές, 16 Νοέμβρη 2014, περίπου 70 συναγωνιστές, βρέθηκαν για διαμαρτυρία στην περιοχή των Σκουριών. Καθώς βρισκόταν σε δημόσιο δρόμο, άντρας της ιδιωτικής ασφάλειας της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. σταμάτησε ένα όχημα απαιτώντας να μάθει που πάνε. Στην άρνησή τους να απαντήσουν στο παράνομο αυτό αίτημα, αρχικά τους εξύβρισε και στη συνέχεια εξαπέλυσε τον εκπαιδευμένο σκύλο του (πιτ μπουλ) εναντίον τους, τραυματίζοντας ένα άτομο. Οι διαδηλωτές μετά από αυτό κινήθηκαν προς την πύλη του εργοστασίου εμπλουτισμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση που δέχθηκαν. Στο σημείο υπήρχε αστυνομική δύναμη που απειλούσε τους διαμαρτυρόμενους με συλλήψεις.

Ενώ οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν να αποχωρήσουν από το χώρο των Σκουριών, νέες αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν προς ενίσχυση, κλείνοντάς τους το δρόμο και εγκλωβίζοντάς τους στο βουνό. Η ΕΛ.ΑΣ απείλησε ότι αν δε της δοθούν τα στοιχεία όλων των παρεβρισκόμενων, θα προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις. Οι διαμαρτυρόμενοι αρνήθηκαν.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ξεκίνησαν προς τις Σκουριές. Μετά από αυτό οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν, απεγκλωβίζοντας τους διαμαρτυρόμενους οι οποίοι με τη σειρά τους έφυγαν από το σημείο.

Είναι αναφέρετο δικαίωμα μας να βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους, χωρίς την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλειας. Η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμποδίζει την πρόσβασή μας, με εξυβρίσεις, απειλές για τη σωματική μας ακεραιότητα και χρήση εκπαιδευμένων σκύλων πάνω σε κόσμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιδιωτική ασφάλεια της Ελληνικός Χρυσός υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων της και ενεργεί πέρα από τα όρια που επιβάλλονται απ΄το νόμο. Πότε η ΕΛ.ΑΣ θα λειτουργήσει ως προστάτης του πολίτη, και όχι ως ασπίδα στις παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός;

Συντονιστικό Ιερισσού, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού


Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Coordinating Committee of Associations of Stageira-Akanthos against gold mining

WEBSITE / ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ > https://soshalkidiki.wordpress.com/
FACEBOOK > https://www.facebook.com/Soshalkidiki
TWITTER > https://twitter.com/soshalkidiki
EMAIL > sintfor@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: