23.9.14

Ανάσα περιμένουν στην... ελιά Χαλκιδικής

Ιδιαίτερα καλή θα είναι φέτος η ποιότητα των ελιών Χαλκιδικής, δηµιουργώντας προσδοκίες στους παραγωγούς για µία κερδοφόρα χρονιά, µετά τα 4 προηγούµενα χρόνια, που είτε οι τιµές ήταν χαµηλές είτε η παραγωγή υπερβολικά µειωµένη.
Η περσινή παραγωγή στην Χαλκιδική, όπου παράγεται το 80 – 90% αυτής της ποικιλίας, κυµάνθηκε στους 20.000 – 25.000 τόνους (50 % και πλέον κάτω σε σχέση µε τη φετινή παραγωγή, που αναµένεται να φτάσει τους 60.000-70.000 τόνους)...


Για παράδειγµα, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, αντιπρόεδρος της Ελαιουργικής, «ενώ σε µία καλή χρονιά παράγω 50 τόνους, πέρσι η παραγωγή µου ανήλθε µόλις στα 1.000 κιλά». 

Αυτό οφείλεται στην ξηρασία που σηµειώθηκε τους καλοκαιρινούς µήνες. Σύµφωνα µε τον κ. Παπαθανασίου, «την περσινή χρονιά παρατηρήθηκε ακαρπία εξαιτίας του ήπιου χειµώνα δεδοµένου ότι η ελιά χρειάζεται χαµηλή θερµοκρασία τους χειµερινούς µήνες. Επίσης, η καλλιέργεια προσβλήθηκε από κυκλοκόνιο λόγω της υγρασίας, που προκάλεσε µεγάλη εξασθένιση των δέντρων. Βέβαια, «ο ΕΛΓΑ δεν αναγνώρισε την ακαρπία», συµπλήρωσε ο κ. Παπαθανασίου. 

Αποτέλεσµα της µειωµένης περσινής παραγωγής ήταν οι τιµές να διαµορφωθούν στο 1,30 – 1,50 ευρώ για το µεγάλο τεµαχισµό (110 τεµάχια το κιλό), που αντιστοιχούσε στο 90 % του προϊόντος. Βέβαια, παρά την υψηλή τιµή, οι ελαιοκαλλιεργητές δεν είχαν ιδιαίτερο όφελος, λόγω της ισχνής παραγωγής.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι είχαν προηγηθεί 4 χρόνια, που οι τιµές ήταν χαµηλές εξαιτίας κυρίως της µεγάλης παραγωγής, αλλά και της διαµόρφωσης της αγοράς από τους εµπόρους, µε τις Ενώσεις να ακολουθούν. 


Φέτος οι έµποροι δίνουν «ανοιχτή τιµή» το 1 – 1,10 ευρώ για την πρώτη κατηγορία (110 τεµάχια το κιλό), που αντιστοιχεί στο 70 % της φετινής παραγόµενης ποσότητας, δεσµευόµενοι ότι οι παραγωγοί θα πληρωθούν ανάλογα µε το πώς θα κινηθεί η αγορά. 

Βέβαια, οι τιµές αναµένεται να διαµορφωθούν την επόµενη βδοµάδα όταν θα έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή της µεγαλύτερης ποσότητας. Από την άλλη, οι παραγωγοί θεωρούν δίκαιη τιµή το 1,20 ευρώ δεδοµένου ότι το κόστος της καλλιέργειας αντιστοιχεί στα 80 λεπτά – 1 ευρώ.

Όπως επισηµαίνουν, η ποιότητα των ελιών της ποικιλίας Χαλκιδικής, .που αντιστοιχεί στο 50% της εγχώριας παραγωγής επιτραπέζιων ελιών, είναι πολύ καλή τη φετινή χρονιά λόγω του δροσερού καλοκαιριού και των βροχών κατά τη διάρκειά του, µε αποτέλεσµα το µεγάλο µέγεθος και βάρος. Εδώ αξίζει να επισηµανθεί ότι η συγκεκριµένη ποικιλία διακρίνεται για το µεγάλο της µέγεθος (γι’ αυτό ονοµάζεται και γαϊδουρολιά) και για τη σχέση σάρκας / πυρήνα, που είναι 9:1).

Από βαθύ πράσινο σε αχυροκίτρινο
Η ελιά Χαλκιδικής ή Γαϊδουρολιά είναι ποικιλία διπλής χρήσης, µε βάρος καρπού που φθάνει τα 14 γρ., ενώ ο αριθµός καρπών ανά κιλό είναι 120 – 140 και η αναλογία σάρκας προς πυρήνα είναι υψηλή (9:1). Επίσης, έχει χρώµα βαθύ πράσινο, που µετατρέπεται σε αχυροκίτρινο κατά την επεξεργασία της. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην Ισπανία καλλιεργείται ανάλογη ποικιλία, η οποία, όµως υστερεί σε γεύση και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η εν λόγω καλλιέργεια έχει υψηλό εργατικό κόστος, καθώς η ελιά µαζεύεται µία – µία µε το χέρι, χωρίς δίχτυα, προκειµένου να µην προκληθούν γραντζουνιές.


Χωρίς αποθέµατα ξεκινάει η συγκοµιδή 
∆εν υπάρχουν αποθέµατα ελιών Χαλκιδικής από τις προηγούµενες χρονιές, δεδοµένης της περσινής πολύ µικρής παραγωγής. 
Αυτές τις µέρες ξεκινάει η συγκοµιδή, ενώ για τον µεγαλύτερο όγκο θα αρχίσει την επόµενη βδοµάδα. Το 80 – 90 % καλλιεργείται στη Χαλκιδική σε περίπου 120.000 στρέµµατα, ενώ µικρές ποσότητες παράγονται και στην Καβάλα. Μάλιστα, από το ‘12 η ελιά Χαλκιδικής, που εξάγεται σε Η.Π.Α., Καναδά, ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Κίνα κ.α., έχει καταχωρηθεί ως Π.Ο.Π. 
Σύµφωνα µε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΑΜΕΤΕ), κατά τη φετινή ελαιοκοµική περίοδο οι επιχειρήσεις – µέλη της θα αγοράζουν ελαιόκαρπο κατά προτίµηση από τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι είναι ενταγµένοι στο καθεστώς της Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης και µπορούν να πιστοποιήσουν την λελογισµένη χρήση των δραστικών ουσιών και την τήρηση των επιτρεπτών χρονικών ορίων των εφαρµογών φυτοπροστασίας. 
Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η αγορά προϊόντος από ελαιοπαραγωγούς που δεν είναι ενταγµένοι στο παραπάνω καθεστώς, θα γίνεται µετά από δειγµατοληπτικό έλεγχο των αγοραζόµενων φορτίων και ανάλυση των δειγµάτων, ώστε ο ελαιόκαρπος να ανταποκρίνεται στα επιτρεπτά όρια των δραστικών ουσιών, ενώ διαφορετικά, θα απορρίπτεται».


Δεν υπάρχουν σχόλια: