23.9.14

Τι γίνεται φέτος με τα καυσόξυλα

"Μουδιασμένοι" οι καταναλωτές "παγώνουν" την αγορά καυσόξυλων

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και οι δύο ήπιοι χειμώνες που προηγήθηκαν, θέτουν σε στάση αναμονής το καταναλωτικό κοινό και «παγώνουν» προς το παρόν τη ζήτηση σε καυσόξυλα.

Η κίνηση στις μάντρες μέχρι σήμερα είναι υποτονική, μειωμένη σε ποσοστά από 30% ως και 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός που παρασέρνει προς τα κάτω και τις τιμές πώλησης του ξύλου, μετά το «ράλι» που προηγήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Οι έμποροι προχωρούν σε ειδικές προσφορές προς τους καταναλωτές, οι οποίοι ωστόσο προς το παρόν περιμένουν να μάθουν την τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου, ενώ πολλοί έχουν επενδύσει σε άλλες πηγές θέρμανσης, κυρίως με τη χρήση φυσικού αερίου.

Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πιθανή «έκρηξη» της ζήτησης στη διάρκεια του χειμώνα, σε περίπτωση που οι προσδοκίες διαψευστούν (μικρή μείωση τιμής πετρελαίου, βαρύς χειμώνας, πιθανά προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου). Σε αυτήν την περίπτωση, μεγάλος αριθμός καταναλωτών θα αγοράζει στην καρδιά του χειμώνα, ξύλα με μεγάλη υγρασία, μικρή θερμική αξία και μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και σε πολύ αυξημένες τιμές.

Η μέση τιμή πώλησης ελληνικού ξύλου δρυός για τζάκια και ξυλόσομπες αυτό το διάστημα κυμαίνεται από 62,4 ως 67,5 ευρώ/κυβικό χύδην (120 ως 135 ευρώ/τόνο) ανάλογα με την επιχείρηση και το ύψος της παραγγελίας. Αντίστοιχα η ελληνική οξιά πωλείται προς 57,5 ως 62,5 ευρώ/κυβικό (100- 120 ευρώ/τόνο), το ανάμεικτο των δύο ειδών από 55 ως 60 ευρώ/κυβικό (100 ως 115/τόνο), το άγριο πουρνάρι από 65 ως 70 ευρώ/κυβικό (120 - 140 ευρώ/τόνο) και το πεύκο από 40 ως 42,5 ευρώ/κυβικό (75 ως 85 ευρώ/τόνο).

Σημειώνεται πως από τον περσινό χειμώνα, με βάση ειδική αγορανομική διάταξη, η λιανική πώληση των καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκο (με μονάδα μέτρησης το χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτό ή χύδην) και όχι με τον τόνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των επιτήδειων που κατέβρεχαν την ξυλεία με νερό, αυξάνοντας σημαντικά το βάρος τους για να κερδοσκοπήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: