24.4.14

Εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου στα Φλογητά (ΦΩΤΟ)

IMG 0663
Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου για άλλη μια χρονιά στα Νέα Φλογητά. Το απόγευμα της παραμονής τελέστηκε ο εσπερινός και ανήμερα ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία. Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας του Τροπαιοφόρου Αγίου στους δρόμους του χωριού. Το απόγευμα ο πολιτιστικός σύλλογος πραγματοποίησε εκδήλωση στο προαύλιο του ιερού ναού με παραδοσιακά συγκροτήματα.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης του χωριού και η... μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις. Την εικόνα έχουν μεταφέρει οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία το 1924 και όλα αυτά τα χρόνια(90), αποτελεί σύμβολο του χωριού και πραγματικά καταδεικνύει την πίστη των κατοίκων. Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου όταν το Πάσχα είναι πριν από αυτήν την ημερομηνία. Σε διαφορετική περίπτωση εορτάζεται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων κατοίκων του χωριού, ο πολιτιστικός σύλλογος διοργάνωσε μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής για τα παιδιά της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ Δημοτικού(η Δ΄ στη ζωγραφική και οι Ε΄ και ΣΤ΄ στην έκθεση). Το θέμα ήταν η επέτειος αυτή(1924-2014) και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι εκείνοι φθάνοντας στη μητρόπολη Ελλάδα. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 75 μαθητές και μαθήτριες από το 10θέσιο δημοτικό σχολείο Ν. Φλογητών-Ν.Πλαγίων και οι τρεις καλύτερες εκθέσεις βραβεύθηκαν. Για την επιτυχία του διαγωνισμού συνεργάστηκαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των δύο χωριών και το δημοτικό σχολείο. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να μάθουν τα μικρότερα παιδιά την τοπική ιστορία, μέσω της έρευνας που πραγματοποίησαν.

Κατά τη διάρκεια της απογευματινής εκδήλωσης παρά το γεγονός του άστατου καιρού και της ψιχάλας, υπήρξε αυξημένη συμμετοχή κόσμου. Τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου(μικρό και εφηβικό) παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Καππαδοκίας, τόπου καταγωγής των κατοίκων των Νέων Φλογητών. Παραδοσιακούς χορούς παρουσίασε επίσης το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου γυναικών Ζωγράφου. Στο τέλος ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή του κόσμου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων φορέων της Χαλκιδικής, παραγωγικών τάξεων, υποψήφιοι καθώς κάτοικοι και επισκέπτες.
Γράφει ο Βάιος Μαυρίδης για το Halkidikifocus.gr


Ο υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Δημήτρης Τσούφης


Στο τραπέζι του μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μωυσής Μωυσιάδης και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βίκη Άργυρη


ΦΩΤΟ www.meapopsi.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: