13.8.13

"Επί τάπητος" το θέμα του Ιαματικού τουρισμού στην Κασσάνδρα

Στις 3.8.2013 μετά από απόφαση του Δ.Σ. και την αποδοχή του δήμου Κασσάνδρας το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας πραγματοποίησε...

τη συνεδρίασή του στην παραπάνω λουτρόπολη.



Η συνεδρίαση αυτή ήταν η πιο μαζική από πλευράς συμμετοχής παραγόντων. Το παρών έδωσαν ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος των Λουτρών Γιατρός κ. Ρήγας Οικονόμου, ο πρόεδρος του διαμερίσματος Αγίας Παρασκευής Λέανδρος Βαλάντης, και ο εκπρόσωπος του ΕΟΤ Θεσσαλονίκης κύριος Σάββας Λασκαρίδης.


Από πλευράς του Συλλόγου εκτός από τον πρόεδρο παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής πρόεδρος Νώντας Όχονος βιομήχανος, ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Σιδηρόπουλος Τοπογράφος μηχανικός, ο Γενικός Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης δημοσιογράφος, ο Κιφοκέρης Γεράσιμος Αρχιτέκτονας, ο Πλαγάκος Γεώργιος Ηλεκτρολόγος μηχανικός και ο Αργύρης Καραπαναγιώτης μέλος της επιτροπής τουρισμού.
Παρόντες επίσης στη συνεδρίαση και μέλη της επιτροπής Γυναικών. Η κα Δέσποινα Παπαδοπούλου τραπεζικός, η κα Γλυκερία Σπύρου καθηγήτρια, η κα Αναστασιάδου Χαρίκλεια συνεργάτης στα Νέα Της Τούμπας και η κα Νίτσα Όχονου επαγγελματίας.


Στη συνεδρίαση προέδρευσε ο πρόεδρος του συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης και εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Τα Νέα της Τούμπας».
Αρχικά έγινε από το προεδρείο μια ενημέρωση για τα τρέχοντα προβλήματα για όλες σχεδόν τις λουτροπόλεις, για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού και ενημέρωση για τις τροποποιήσεις στον νόμο Πετραλιά του 2006.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος ζήτησε σύμφωνα με την ημερησία διάταξη από τον εκπρόσωπο του Δήμου Κασσανδρείας και πρόεδρο των Λουτρών να κάνει μια ενημέρωση για τα τρέχοντα προβλήματα της λουτρόπολης, αλλά και για το θέμα του λουτρικού επιδόματος μιας και ο κύριος Οικονόμου είναι και γιατρός του παραπάνω οργανισμού.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι από τότε που παρέλαβε αυτήν την αρμοδιότητα προσπάθησε όπως κάνει ο κάθε νοικοκύρης να βάλει κάποια τάξη στα οικονομικά της λουτρόπολης μιας και οι υποχρεώσεις ανέρχονταν σε πολλές χιλιάδες ευρώ.


Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:


«Νομίζω ότι πάνω σε αυτό το θέμα σαν Δήμος και όχι σαν επιχείρηση τα καταφέραμε.
Ένα άλλο που μας βασάνιζε ήταν και είναι η παραλαβή του έργου και δεν ξέρω αν έγινε γιατί μέχρι τώρα παίρναμε ρεύμα από εργολαβικό της ΔΕΗ και τώρα τακτοποιήθηκε.
Είχαμε τεράστιες ζημιές από κατολισθήσεις και ξοδέψαμε αρκετά ευρώ μιας και η όλη εργολαβία αυτού του έργου θύμιζε ένα μπάχαλο».
Ενημέρωσε επίσης μιας και ήταν στην ημερησία διάταξη για την αίθουσα συνεδριάσεων που εδώ και χρόνια είναι γιαπί και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την εκτέλεση του παραπάνω έργου.
Άλλη έλλειψη ήταν και είναι ότι δεν υπάρχει διευθυντής σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας όλων των Λουτροπόλεων. Ο κύριος Οικονόμου τόνισε επίσης ότι στη λουτρόπολη υπάρχει γιατρός και για τις δυο βάρδιες λειτουργίας και ότι η λουτρόπολη είναι ανοικτή κάθε μέρα μέχρι της 12 τα μεσάνυκτα.
Ως προς τα έσοδα ανέφερε ότι ενώ πέρσι είχαν κάθε μέρα πάνω από 1300 λούσεις, φέτος με το κόψιμο του λουτρικού επιδόματος τα εισιτήρια σε καθημερινή βάση δεν ξεπερνούν του 320.
Σε ερώτηση αν σκέπτονται να υπάρξει ιδιώτης επενδυτής ο πρόεδρος του διαμερίσματος τόνισε: «Ποιος στραβός δεν θέλει το φως του… »
Σχετικά με το ξενοδοχείο της λουτρόπολης τόνισε ο κύριος Οικονόμου ότι τα λουτρά δεν έχουν ξενοδοχείο και αν η προηγούμενη διοίκηση το λειτουργούσε ήταν «παράνομο» και άφησε αιχμές για τους προηγούμενους ακόμη και στα οικονομικά του τάχα ξενοδοχείου.
Ο Κύριος Νώντας Όχονος αναπληρωτής πρόεδρος του συλλόγου τόνισε προς τους εκπροσώπους του δήμου ότι δεν λειτουργεί το ξενοδοχείο μόνο και μόνο για τα τοπικά συμφέροντα και εκλογικά ..
Αρκετές ερωτήσεις έγιναν από τον εκπρόσωπο του ΕΟΤ για πολλά τρέχοντα προβλήματα και πρότεινε στην παραπάνω επιχείρηση να υπάρχουν και ιδιώτες.
Ζητήθηκε από όλους τους παρισταμένους να ενημερώσει αν ο ΕΟΤ χρωστάει στην επιχείρηση ένα ποσό των 180.000 ευρώ σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου προκειμένου να τελειώσει.
Το υπάρχον συγκρότημα τόνισε ο κύριος Οικονόμου δεν έχει καμιά σχέση με την αρχική του μελέτη.


Σε παλαιότερη επίσκεψη στην παραπάνω λουτρόπολη το προεδρείο του συλλόγου είχε καταγγείλει ΑΡΚΕΤΕΣ ατέλειες και ζήτησε από τον πρόεδρο της λουτρόπολης να υπάρχει κάποια θεραπεία στο ξενοδοχείο που δεν λειτουργεί διότι δεν υπάρχει, στο δε κυλικείο που επιτέλους λειτουργεί, κάποια χαλάσματα στην είσοδο της λουτρόπολης που μάλλον κατεδαφίστηκαν και το αυτοκίνητο που μετέφερε λουόμενους από άλλες περιοχές σήμερα δεν υπάρχει.


Ο πρόεδρος των λουτρών τόνισε ότι αυτό δεν γίνεται διότι δεν υπάρχουν πλέον λουόμενοι από άλλες περιοχές και οι μόνοι τους πελάτες είναι οι ξένοι από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Ρώσοι.


Μετά από αυτήν την ενημέρωση το προεδρείο ζήτησε αρκετές διευκρινήσεις που ήταν δύσκολο να απαντηθούν από τους εκπροσώπους του δήμου μιας και όλα αυτά τα καυτά θέματα δεν αφορούν μόνο τη λουτρόπολης της Αγίας Παρασκευής, αλλά και όλες τις ελληνικές λουτροπόλεις που είναι κυρίως οι υποδομές οι οποίες καμιά σχέση δεν έχουν με τις άλλες ευρωπαϊκές η ακόμη και βαλκανικές λουτροπόλεις.


Ο Κύριος Αναστασιάδης ζήτησε στο τέλος αν υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με την ενημέρωση και το όλο θέμα έκλεισε λέγοντας ότι θα πρέπει να μας γίνει και μια ξενάγηση στη λουτρόπολη κάτι που έγινε αλλά λόγω έλλειψης χρόνου δεν ήταν αυτή που έπρεπε.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα για τα γεγονότα της Κύπρου μετά από 39 χρόνια και ομόφωνα ενέκριναν το ψήφισμα. Έγινε ενημέρωση για τον απολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για το ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στην αξιοποίηση των λουτρών Θέρμης και τα 500 στερέματα των λουτρών.


Άλλο θέμα ήταν η απομόνωση του λιμένα Θεσσαλονίκης από την ακτοπλοϊκή σύνδεση με όλες τις λουτροπόλεις της Μακεδονίας και το σώμα ενέκρινε την ανακοίνωση του προέδρου προς τα μέσα ενημέρωσης και προς τα αρμόδια ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ για την επίλυση του όλου θέματος.


Τέλος πάρθηκε απόφαση ότι το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας θα συνεχίσει να επισκέπτεται και άλλες λουτροπόλεις όπου θα επισημάνει τις ελλείψεις αλλά και θα προσπαθήσει με αυτόν τον τρόπο να προβάλει τις Ελληνικές λουτροπόλεις σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.


Ο Πρόεδρος κλείνοντας τη συνεδρίαση ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο του Δήμου Κασσάνδρας για την καλή τους συνεργασία αλλά και για την άψογη φιλοξενία. Τους ζήτησε να μεταφέρουν τους χαιρετισμούς του Δ.Σ. στο φίλο μας Δήμαρχο κύριο Παπαγιάννη και επίσης ευχαρίστησε το προσωπικό της λουτρόπολης για την άψογη συμπεριφορά τους σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.


Επίσης ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο του ΕΟΤ και παλιό φίλο των ελληνικών λουτροπόλεων κύριο Σάββα Λασκαρίδη για την παρουσία του.
Ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. και κυρίως τον αντιπρόεδρο Χρήστο Σιδηρόπουλο για την άψογη εκδήλωση, καθώς και τον Αναπληρωτή πρόεδρο Νώντα Όχονο και Νίτσα Όχονου για το φιλικό γεύμα που παρέθεσαν σε ταβέρνα της λουτρόπολης σε όλα τα μέλη του δ.σ. και καλεσμένους της συνεδρίασης.


Ο Πρόεδρος


Ανέστης Αναστασιάδης



Υ.Γ. Επισημάνσεις- Προτάσεις


1ον Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η παραλαβή του έργου από τον ΕΟΤ μιας και αυτός ο οργανισμός ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή και παράδοση του όλου έργου και να κατασκευαστεί η αίθουσα συνεδριάσεως που σήμερα είναι γιαπί.


2ον Χρειάζεται από τον ΕΟΤ και από τον εκπρόσωπό του Σάββα Λασκαρίδη που ήταν παρών στην συνεδρίαση να μας παρουσιάσει μια έκθεση για το ιστορικό του όλου έργου και αν ο ΕΟΤ έχει προς τη λουτρόπολη οικονομικές υποχρεώσεις.


3ον Από το δήμο ζητούμε αν το επιθυμεί να ξεκαθαρίσει αν η λουτρόπολη έστω με τα λίγα αυτά δωμάτια που έχει η λουτρόπολη εάν θα έχει ξενοδοχείο ή όχι, και τι πράγματι προβλέπει η μελέτη κατασκευής του έργου για να μην υπάρχουν παρατράγουδα για τη σκοπιμότητα του όλου θέματος.


4ον Τι θα κάνει ο Δήμος αν η λουτρόπολη όπως τόνισε ο κύριος Οικονόμου λειτουργήσει και το Χειμώνα όταν όλα τα καταλύματα της περιοχής δεν έχουν την ανάλογη θέρμανση και ποια ξενοδοχεία της περιοχής μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια;


5ον Γνωρίζουμε ότι πολλές λουτροπόλεις δεν έχουν δίκτυα αποχέτευσης και εμείς σήμερα μετά και από αυτήν την συνεδρίαση ζητούμε από το δήμο να εντάξει αυτό το έργο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για το βιολογικό καθαρισμό της λουτρόπολης.


6ον Να δούμε από εδώ και στο εξής να μην πέσει περισσότερο η θερμοκρασία του νερού που σήμερα δεν ξεπερνά τους 32 βαθμούς αν και ο πρόεδρος τόνισε ότι μέσα στην πισίνα η θερμοκρασία ξεπερνά τους 36 βαθμούς.


7ον Ζητούμε από όλους τους επαγγελματίες της περιοχής να εντάξουν σε όλα τους τα site την προβολή της λουτρόπολης και όχι να την αγνοούν όπως κάνουν μέχρι τώρα, γιατί θέλουμε να τους θυμίσουμε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μόνο για 4 μήνες ενώ ο θεραπευτικός τουρισμός είναι για όλο τον χρόνο.


8ον Ζητούμε επίσης από το δήμο αν θέλουμε ο δήμος να είναι το καμάρι του θεραπευτικού τουρισμού της Μακεδονίας κυρίως για τους ξένους, η Αγία Παρασκευή από πλευράς έργων υποδομής θα πρέπει να είναι το καμάρι του δήμου και μάλιστα για όλη την Χαλκιδική.


9ον Αν σήμερα το υπάρχον προσωπικό είναι άψογο θα πρέπει με την εμπειρία που θα έχει να παραμένει πάντα στις θέσεις του και όχι κάθε χρονιά να πειραματιζόμαστε με νέες προσλήψεις.


10ον Είναι ανάγκη και αυτό το λέει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΤ για όλες τις λουτροπόλεις να υπάρχει ο Manager της λουτρόπολης σε μόνιμη βάση και πάντα με το γιατρό της λουτρόπολης να είναι υπεύθυνοι για όλα.


11ον Ζητούμε από τους άλλους δήμους της Χαλκιδικής να προβάλουν στα δικά τους site και τη λουτρόπολη του δήμου Κασσάνδρας γιατί αυτή η προσπάθεια που δεν έχει και οικονομικό κόστος θα είναι προς όφελος όλων μας.


Αυτές είναι μερικές επισημάνσεις και ελπίζουμε ότι ο δήμος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Τουρισμού θα βοηθήσουν να πραγματοποιηθούν αυτές μας οι προτάσεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια: